22 ton toestellen: Café Recupel opnieuw schot in de roos

In maart en april 2023 brachten 1.300 mensen toestellen binnen bij een Café Recupel in hun stad. In totaal leverde dat 22 ton afgedankte elektrotoestellen op. 4,6 ton daarvan werd naar lokale kringloopwinkels gebracht voor hergebruik. 163 apparaten werden nagekeken in één van de repair corners. De oudste bezoeker dit jaar was een 98-jarige man, die met enkele koffiemachines langskwam in Genk.

Café Recupel hield halt in Sint-Niklaas, Anderlecht, Oostende, Doornik, Jette, Genk, Ottignies-Louvain-La-Neuve en Vilvoorde. De formule: breng je afgedankt elektrotoestel binnen in ruil voor een drankje of versnapering aan het pop-up café in jouw stad. Vooral de chocolade was gegeerd: er gingen maar liefst 585 repen over de toonbank.

In elk van de steden was er ook een bakfiets voorzien. Die deed ophalingen aan huis bij mensen die zelf niet konden langskomen. Bij het Café kon je kiezen of je je oud apparaat in de hergebruik- of recyclagebox wilde achterlaten, al naargelang de toestand van je toestel.

Ook de herstelhoek sloeg aan. Daar kon je terecht voor een diagnose of kleine herstelling. In totaal werden 163 apparaten nagekeken. Een vijfde ervan kon ter plaatse met een kleine ingreep hersteld worden. De andere toestellen kregen een correcte diagnose mee. Op kalme momenten, als er wat meer tijd was, konden herstellers wat langer aan een toestel werken.

In Ottignies-Louvain-la-Neuve en Genk kreeg de herstelhoek het meeste volk over de vloer. De snelste herstelling was gefikst in amper één minuut: gewoon een lamp indraaien in een verlichtingstoestel. In Anderlecht kreeg de hersteller een stofzuiger na een uur weer aan de praat.

De kranigste bezoeker van alle Cafés was een 98-jarige man uit Genk die zelf 3 koffiemachines binnenbracht. In Jette werd ondanks wind en regen de grootste hoeveelheid ingezameld (5 ton!). In Oostende werd het meest gebruikt gemaakt van de bakfiets. In de kuststad werd ook samengewerkt met een lokaal Repair Café.

In Sint-Niklaas kwamen de jongste bezoekers van deze editie langs: Anna (10 jaar) en Emilie (10 jaar) brachten elk respectievelijk een stofzuiger en een joystick mee. Opvallend was ook de bezoeker met acht (!) oude computers, inclusief schermen en torens.

In Ottignies-Louvain-La-Neuve en in Doornik had de wind het gemunt op het logo van Café Recupel. Dat waaide er telkens af en moest worden hersteld. Nog in Louvain-La-Neuve bracht een Chinese gaststudent elektronica een hele verzameling computermuizen binnen uit sympathie voor het “ongeziene en waardevolle initiatief”. ​En in Vilvoorde ten slotte, had iemand niet alleen afgedankte toestellen mee, maar ook barkrukken. Want die zouden volgens hem het Café nog gezelliger maken!

esc