Nu eerst quiz time!
Heb jij meer of minder elektro dan de doorsnee Belg? Neem deel aan onze quiz en je weet het meteen.
Ongebruikte toestellen: 3 opvallende toppers
Die 46 miljoen apparaten in België zijn niet allemaal stuk. Dit zijn enkele in het oog springende toppers van ongebruikte* maar nog werkende toestellen:
- (dia)projectoren en beamers: 43% werkt nog!
- elektrisch speelgoed: 26% doet het nog prima
- mobiele telefoons: 17% functioneert nog
We durven wedden dat jij ook minstens 1 van deze toppers in huis hebt ...
*ongebruikt = minder dan 1 één keer in het voorgaande jaar gebruikt
Iedereen wil toch graag zo lang mogelijk leven? 😉
Elektro ook. En gelukkig is dat meestal het geval.
Wist je bijvoorbeeld dat ongebruikt speelgoed - vergeleken met andere huishoudtoestellen - sneller een tweede leven krijgt? Het wordt makkelijk weggeschonken, verkocht of naar een tweedehandswinkel gebracht.
Het onderzoek toont ook aan dat grote, vaak gebruikte apparaten sneller afgedankt worden dan kleinere, bijvoorbeeld:
- fornuizen
- wasmachines
- vaatwassers
- droogkasten
In 2017 reden bijna 17% van de gezinnen met een elektrische fiets. Hoera voor het milieu!
Steeds meer kleinere toestellen, steeds grotere zorgen
Gemiddeld 77 elektrotoestellen per gezin, dat is niet niks. Alleen al het aantal IT-apparaten (schermen, computers, smartphones):15,5 stuks! En 95% van de gezinnen bezit een mobiele telefoon.
Opvallend: het gaat om steeds meer kleine huishoudtoestellen. Logisch: toestellen worden nu eenmaal steeds kleiner. Omdat ze ook relatief goedkoop zijn, eindigen ze ook het meest bij het afval.
Van deze apparaten verdwijnt zelfs meer dan 15 % in de vuilnisbak:
- zaklampen/fietslampen
- hoofdtelefoons
- rekenmachines
Let je er op om ze in te zamelen voor recyclage of hergebruik? Bedankt!
"We zamelden in 2017 meer dan 38 miljoen elektrotoestellen in. 17 % meer dan in 2016. Bedankt, iedereen!" - Ingrid Nolet, woordvoerster Recupel
Elke Belg een mijnbouwer, jij toch ook?
Ongebruikte toestellen een tweede leven geven of recycleren om de grondstoffen te recupereren? Zo evolueren we naar een circulaire maatschappij, waarin oude materialen nieuwe grondstoffen worden. In plaats van onze planeet uit te putten via vervuilende mijnbouw, bekijken we elke woning beter als een stadsmijn, met een schat aan elektrotoestellen.
"Dankzij dit onderzoek weten we nu zwart op wit dat 30% van de afgedankte toestellen een nieuw leven in het hergebruikcircuit krijgt.” - Peter Sabbe, CEO Recupel
Tijd voor actie! Wat breng je waarheen? 👇
Kies maar uit: naar het RecyclePunt, het recyclagepark of De Kringwinkel.
Ongebruikte toestellen die niet correct werken, krijgen vaak nog een tweede leven, dankzij reparatie en herwaardering door sociale-economiebedrijven als Ressources (bijvoorbeeld via Les Petits Riens) en Komosie (via De Kringwinkels).
Hieronder vind je snel alle inzamelpunten in jouw buurt.
Over het onderzoek
Uit deze Bezitsmeting, uitgevoerd door het onderzoeksbureau GfK, kon worden afgeleid welke toestellen het vaakst voorkomen in de Belgische huishoudens (ongeacht of ze gebruikt worden of niet) en welke toestellen eindigden als afval, en dit in vergelijking met hetzelfde onderzoek dat werd uitgevoerd in 2013 en 2015. Recupel gebruikt de resultaten van dit tweejaarlijkse onderzoek om haar inzamelingsmethoden te optimaliseren en om de bevolking bewust te maken van het hergebruik of de recyclage van oude elektrotoestellen. Elektronische en elektrische apparaten die in het bezit zijn van werkgevers, zijn niet opgenomen in dit onderzoek.