Circulaire economie

49 miljoen ongebruikte elektrotoestellen verdienen beter

4 oktober 2022, Leuven – 49 miljoen elektrische apparaten slingeren doelloos rond in Belgische huizen, zo blijkt uit ons nieuw onderzoek. Ze verdienen een nieuwe bestemming. Dat was ook de centrale boodschap tijdens een live activatie met vermenselijkte apparaten aan een bushok in Leuven.

Met een kleine inspanning van ons allen hebben we een grote impact op de planeet. Laat dus je ongebruikte toestellen herstellen, schenk ze weg of laat ze recycleren om de grondstoffen te recupereren.

482 miljoen apparaten

Onze nieuwe bezitsmeting toont aan dat een gemiddeld Belgisch gezin 95 elektrotoestellen in huis heeft. Het gaat dan over verlichting, huishoud- en verzorgingstoestellen, audio & video, ICT, gereedschap, speelgoed, enzovoort. In totaal bezitten alle Belgen samen nu 482 miljoen elektroapparaten.

De top tien van elektroapparaten in totaalcijfers voor België (uitgedrukt in miljoenen):

  1. Lichtarmatuur (staan-, bureau- lees- en nachtlamp): 33,9 miljoen
  2. Inbouwspot: 29,0 miljoen
  3. Mobiele telefoon / smartphone: 16,5 miljoen
  4. Sfeerverlichting (slingerlampen): 15,5 miljoen
  5. Stekkerdoos: 14,3 miljoen
  6. Keukenrobot /mixer: 13,6 miljoen
  7. Baktoestel (Fondue, gourmet, grill, bbq): 13,5 miljoen
  8. Audio (bluetooth speaker, radio, CD-speler): 11,0 miljoen
  9. Zaklamp / fietslampje: 10,1 miljoen
  10. Haardroger: 10,0 miljoen

Een volk van oppotters

Van de gemiddeld 95 toestellen in een huishouden zijn er 10 die niet meer gebruikt worden. Opgeteld betekent dat in totaal voor het hele land: 49 miljoen ongebruikte elektrotoestellen. 39 miljoen daarvan werken nog, de andere 10 miljoen niet meer. 

We zijn een volk van oppotters, zo blijkt. Op de vraag wat mensen met hun ongebruikt elektro doen, antwoordt 65% "Niets, gewoon opslaan" en "Bijhouden voor het geval dat". 

De top tien van ongebruikte elektroapparaten in totaalcijfers voor België (uitgedrukt in miljoenen):

  1. Zaklamp / fietslampje: 2,5 miljoen
  2. Lichtarmatuur (staan-, bureau-, lees- en nachtlamp): 1,7 miljoen
  3. Rekenmachine / kaartlezer: 1,5 miljoen
  4. Mobiele telefoon / smartphone: 1,5 miljoen
  5. Speelgoed: 1,4 miljoen
  6. Audio (bluetooth speaker, radio, CD-speler): 1,4 miljoen
  7. Baktoestel (fondue, gourmet, grill, bbq): 1,4 miljoen
  8. Externe harde schijf / USB-stick: 1,4 miljoen
  9. Sfeerverlichting (slingerlampen): 1,3 miljoen
  10. Hoofdtelefoon / oortjes: 1,3 miljoen

Breng je ongebruikte apparaten binnen

We roepen in onze campagne iedereen op om zijn ongebruikte apparaten te reactiveren. Zijn ze stuk, maar nog nuttig? Laat ze dan herstellen. Werken ze nog, maar heb je ze niet meer nodig, schenk ze dan weg aan anderen of aan de kringloopwinkel. Zijn ze kapot, breng ze dan binnen bij een Recupel-inzamelpunt voor recyclage. Recupel zorgt voor de ontmanteling en maximale recuperatie van de grondstoffen.

Wat je sowieso zeker niet mag doen, is je afgedankte toestellen in de vuilnisbak gooien. Het is belangrijk om ook dat te herhalen. Want uit het nieuwe onderzoek blijkt helaas dat 11% van de mensen dat wel eens doet, 7% zelfs met nog werkende toestellen. Oud elektro is geen afval! En dat geldt ook voor oortjes, kabels, tandenborstels,… en andere kleine toestellen: breng ook die naar een inzamelpunt in je buurt!

In tijden van grondstoffenschaarste, druk op het milieu en klimaatproblemen, is het belangrijker dan ooit dat we zo weinig mogelijk natuurlijke rijkdommen in verre landen aanspreken om nieuwe producten te maken.

"Door je ongebruikte toestellen een nieuw leven te geven, kan je een enorme bijdrage leveren. Met een kleine inspanning van ons allen hebben we een grote impact op de planeet.” Eric Dewaet, CEO van Recupel