5 duurzame tips om het jaar mee te starten

Elke dag minstens één goede daad stellen, je auto inruilen voor een busabonnement, wekelijks enkele uurtjes sporten ... niks mis met ambitieuze goede voornemens, maar ook met deze bescheiden tips help je onze wereld al een flink stuk vooruit. Eenvoudig, duurzaam, én het kost je niks. Aan de slag!

1. Twee airfryers gekregen? Maak iemand anders gelukkig.

Yep, daar sta je dan als je broer en je mama hetzelfde hippe cadeau voor jou in gedachten hadden. Teruggeven? Dat is een beetje gênant. Inruilen? Daarvoor is het te laat.

Breng er liever eentje naar De Kringwinkel en maak iemand anders happy.

Extra motivatie: iemand anders gelukkig maken, daar hou je zelf ook een goed gevoel aan over!

2. Heeft Minou de kerstverlichting "geïnspecteerd"? Het RecyclePunt brengt redding.

"Ja sorry, die boom, die kerstballen, die slingers, die flikkerende lampjes, ik wou dat gewoon efkens van dichtbij bekijken en toen viel alles omver en nu zijn de lampjes kapot."

Dat is ongeveer wat je leest in de ogen van je kat, nadat ze zo schuldig als wat in een hoekje is gekropen. 

Wind je niet op, maar maak van de nood een deugd: neem de volgende keer als je boodschappen doet, je kerstverlichting mee naar het RecyclePunt in de winkel. Zo krijgt ze een tweede leven.

Belangrijk: deponeer ze in de klein elektrobox, niet in de lampenbox van het RecyclePunt. 

3. Maak plaats voor dat cadeau van je tante Irène.

De allesverpletterende knuffels van tante Irène, de flauwe grappen van nonkel Jean … ach dat neem je er allemaal graag bij, want het blijft toch keitof dat ze je elk jaar op cadeautjes trakteren?

Nog toffer wordt het als je eerst ruimte maakt voor de nieuwe spullen: haal oude rommel uit stoffige lades of uit de zolderkast. Daar zitten zeker ook elektrotoestellen en lampen tussen. Deponeer ze in het RecyclePunt of recyclagepark. 

Meer ruimte in huis zorgt voor meer zen in je hoofd: je voelt je zelf ook 'opgeruimd'. Lees maar wat deze opruimcoach erover vertelt. 

4. Na de lege champagneglazen ... tijd voor een volle drinkbus water.

Nieuwjaarsrecepties, familiebezoekjes ... allemaal leuk, maar teveel is teveel, en na een tijdje snak je naar de dagelijkse routine op het werk. 

Hoe banaal ook, genoeg water drinken maakt daar onmiskenbaar deel van uit.

Liefst tapwater: goed voor het milieu, want je spaart plastic flessen uit. Bovendien is tapwater is even gezond als flessenwater en veel goedkoper - ook duurzaam voor je portemonnee!

Extra tip: een eigen drinkbus met je naam erop motiveert nog meer en smaakt lekkerder😉 Zoals je ziet, weten we dat bij Recupel uit eigen ervaring.

5. Maak eens een origineel lijstje.

Aan het begin van elk nieuw jaar kribbelen mensen graag lijstjes vol goede voornemens bijeen. 

Fijn, maar waarom niet eens een lijstje maken met toestellen die je toch nooit meer gebruikt?

Breng bijvoorbeeld die oude friteuse die al 5 jaar in de kast staat naar De Kringwinkel. Je zal niet de enige zijn, want er zijn verdorie 600.000 ongebruikte friteuses in België! Voor fonduestellen gaat het zelfs om 2 miljoen exemplaren. 

Of neem nu dat zogezegde "reserve-strijkijzer" op zolder, dat extra koffiezetapparaat "voor als er eens hééééééél veel volk komt" of die "je-weet-maar-nooit-als-den-oorlog-weer-begint-koelkast-op-overschot".

Doe thuis de ronde, wedden dat je er snel 5 nutteloze elektro-apparaten vindt?

Bedankt om ze een nieuw leven te geven!

esc