Artificiële Intelligentie en de berg van 40.000 ton e-waste
Vandaag sorteren verwerkingsbedrijven elektrische en elektronische apparaten met het blote oog. Dat heeft als voordeel dat het sorteren nauwkeurig gebeurt en de recyclage ervan vlotter verloopt. Een producent kan ook bijvoorbeeld toestellen van een merk of type opvragen als hij bepaalde materialen of onderdelen nodig heeft om nieuwe toestellen te maken.
Maar 40.000 ton e-waste sorteren per jaar is veel. Heel veel. Daarom vroegen we ons af hoe technologie dit proces kan versnellen. Samen met ID Lab gingen we aan de slag. Deze imec-onderzoeksgroep van UAntwerpen heeft veel ervaring met Artificiële Intelligentie en die technologie bleek dé oplossing. Vandaag zitten we aan fase 1 van het slimme herkenningssysteem. De basis is er om te gaan testen en de herkenning nauwkeuriger en betrouwbaarder te maken.
Hoe sorteer je met AI nauwkeurig e-waste?
Sorteren moet zorgvuldig gebeuren. Soort bij soort. Merk bij merk. Type bij type. Maar kan een cameraoog dat zonder menselijke tussenkomst? We moesten de camera in de eerste plaats slim maken. Dat deden we door alle foto's van e-waste van de voorbije 5 jaar te gebruiken als geheugensteuntje voor de camera. Schrik niet: het gaat hier om 1 miljoen foto's. Speciale beeldherkenningssoftware moet binnenkort niet alleen verschillende soorten kleine e-waste onderscheiden, maar ook specificaties zoals het merk, type en bouwjaar. Zo gebeurt het vandaag ook met het menselijk oog.

En werkt AI ook in de praktijk?
Uit de eerste testfase met de restcategorie van e-waste (gsm's, radio's, dvd-spelers, ...) bleek dat de camera ruim 90% van de apparaten in de juiste categorie plaatste. Dat is een uitstekende basis om in de volgende weken en maanden de software verder te verfijnen. We mikken op 100% juistheid waarbij de camera dus net zo feilloos is als het menselijk oog.
Wanneer gaat het AI-project live?
De testfase is volop aan de gang en we verwachten dat we eind 2019 met de herkenningssoftware aan de slag kunnen. Overal, dat is niet alleen in ons land. Andere landen verwerken e-waste zoals wij dat doen. We bekijken met partners hoe ook buitenlandse verwerkers efficiënter kunnen sorteren dankzij deze AI-toepassing, 'Made in Belgium'.