Bedankt voor je oude armatuur. Maar wat gebeurt daar nu mee?

Mooi zo: je hebt je oude armatuur bedankt voor bewezen diensten en achtergelaten in een elektrowinkel, RecyclePunt, recyclagepark of Kringwinkel. Klaar voor hergebruik of recyclage. Maar wat zit er eigenlijk in een armatuur? En waarom is recyclage belangrijker dan je denkt?

Recycleren: hoe?

Die luchter van oma, die staande of hangende lamp uit de jaren stillekes ... het is misschien oude rommel, maar dan wel rommel vol grondstoffen voor nieuwe producten:

  • kunststoffen: worden vaak granulaten (korrels), goed voor hergebruik in de auto-industrie, bouwsector en land- en tuinbouw
  • metalen zoals koper, ijzer, aluminium ... wie weet is dit wel het begin van een nieuwe armatuur

 

Met recyclage doe je meer goeds dan je beseft.

Het verschil met grondstoffen delven uit een klassieke mijn ? Hergebruik via Recupel is:

  • ecovriendelijk, want klassieke mijnbouw is bijzonder belastend voor onze planeet;
  • een stimulans voor onze lokale recyclage-economie in België - laaggeschoolde of oudere werknemers die moeilijk in het gewone arbeidscircuit terechtkomen, krijgen via Recupel alle kansen;
  • maatschappelijk verantwoord, want in België gebeurt alles 100% veilig en volgens de wet, terwijl in sommige derdewereldlanden zelfs kinderen in mensonwaardige omstandigheden werken in de mijnen.

Kortom: je doet 3 keer goed! Bedankt!

Recyclage is efficiënter dan mijnbouw: er zitten tot 50 keer meer waardevolle metalen en mineralen in elektronisch afval dan in de ertsen uit de mijnen.

Waar in het recyclagepark? Het Recupel-huisje

Breng jij je armaturen keurig naar het recyclagepark? Prima. Maar zelfs daar loopt het soms fout. Veel mensen veronderstellen dat een armatuur metaal is en dumpen ze in de metaalcontainer.

Oeps. Niet doen. Het is geen schroot, wel elektro - want een armatuur heeft een snoer. 

Naar het Recupel-huisje dus.

En het meest populaire inzamelpunt voor je lampen? Het RecyclePunt.

esc