De Grote Kleine Elektro Strijd

Samen met Make Belgium Great Again lanceren wij de Grote Kleine Elektro Strijd. Van 13 oktober tot en met 29 november dagen wij jullie uit om zoveel mogelijk kapot klein elektro in te zamelen. Die zitten boordevol waardevolle grondstoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden voor nieuwe toestellen. En jullie inspanningen worden beloond: hoe meer klein elektro jullie inzamelen, hoe hoger het bedrag dat wij schenken aan Rode Neuzen Dag op 29 november.

Een schat aan grondstoffen

Elektronische toestellen zitten bomvol waardevolle grondstoffen die via innovatieve recyclagetechnieken opnieuw gebruikt kunnen worden. Zo is het perfect mogelijk dat jouw flatscreen een boormachine wordt.

10 ongebruikte toestellen per gezin

Je leest het goed: elk Belgisch gezin heeft gemiddeld 10 elektrotoestellen die stof liggen te vergaren in de kast. Bijzonder jammer, want zo kunnen de grondstoffen niet herwonnen worden. Daarom is het tijd voor actie en wel met de Grote Kleine Elektro Strijd. Tussen 13 oktober en 19 oktober dagen we alle Vlaamse gemeentes uit om zoveel mogelijk kapot klein elektro in te zamelen. De prijs voor de winnende gemeente? Een akoestisch containerparkconcert door Koen Wauters en Jonas Van Geel. 

Maar daar stopt het niet! We sporen jullie aan om in te zamelen tot en met 29 november, want hoe meer jullie inzamelen, hoe hoger het bedrag dat Recupel schenkt aan het goede doel, Rode Neuzen Dag. 

 

Wat gebeurt er met de toestellen?

Alle toestellen die via onze kanalen worden ingezameld, worden verwerkt door erkende Belgische verwerkers. Enkel voor de recyclage van koelkasten en diepvriezers werken we samen met een erkende verwerker in Nederland en Duitsland. Recupel garandeert dat elektrische apparaten die via onze kanalen worden ingezameld, niet worden geëxporteerd naar het buitenland. Het recyclageproces gebeurt immers altijd ter plaatse: schadelijke stoffen, zoals bijvoorbeeld de batterij, worden manueel verwijderd. Aan de hand van verschillende recyclagetechnieken worden de verschillende elementen daarna van elkaar gescheiden. Dit proces zorgt ervoor dat we gemiddeld 90% van een elektrisch toestel kunnen recupereren. Grondstoffen die gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten

Waar naartoe?

Doe eens grote kuis en draag zelf je steentje bij. Klein elektro is heel veel en je hebt vast wat kapotte toestellen thuis liggen. Denk bijvoorbeeld aan: gsm’s, computers, pc’s, radio’s, speelgoed, koffiezetmachines, zaklampen, camera’s, muziekinstallaties, waterkokers, elektrische tandenborstel, etc.

Werkt je toestel nog? Schenk het een tweede leven via De Kringwinkel. Is het kapot? Dan kan je met je klein elektro terecht in het recyclagepark of in de RecyclePunten in supermarkten of doe-het-zelfzaken.

esc