De Kringloopwinkels: samen verkleinen we de afvalberg

Waar kan je naartoe met een elektr(on)isch apparaat die je niet gebruikt, maar dat nog perfect werkt zoals het hoort? Kringloopwinkels ontvangen een lamp, koelkast, wasmachine,  droogkast, TV enz. met open armen.  

Apparaten die jou al mooie momenten geschonken hebben, kunnen een tweede leven krijgen door ze weg te schenken.

 

Wij gingen op bezoek bij enkele kringloopwinkels. Bekijk de video's onderaan de pagina.

Wedden dat je heel wat elektro op overschot hebt?

Belgen nemen moeilijk afscheid van oude elektro-apparaten. Miljoenen stuks staan in ons land zomaar te niksen bij mensen thuis. Snuffel eens in lades, kasten of op zolder. Hoogstwaarschijnlijk vind je wel een ongebruikte bureaulamp of koffiemachine, een strijkijzer die je verving door de nieuwe stoommachine, een digitale fotokader,… 

Heb je jezelf al eens afgevraagd of je die toestellen ooit nog zal gebruiken? Elk apparaat is een gemiste kans om iemand anders gelukkig te maken

Waar kan je een elektr(on)isch toestel afgeven ?

In België vind je een netwerk van hergebruikcentra, waar meubels, kleding, decoratieve objecten – en hier denkt men vaak te weinig aan – lampen en elektrische apparaten een nieuwe eigenaar krijgen.

Kapotte apparaten kunnen in sommige kringloopwinkels zelfs hersteld worden door professionele techniekers. Je krijgt als consument een jaar garantie als je in een kringloopwinkel een elektrisch toestel koopt.

Is het toestel toch onherstelbaar ? Dan krijgt het een tweede leven via Recupel, die het recycleert tot nieuwe grondstoffen.

Vind een Kringloopwinkel in jouw buurt hier.

Een ongebruikt toestel weggeven is solidair en goed voor het milieu!

Jij bent van je toestel verlost en de bezoeker van de kringloopwinkel heeft voor weinig geld een bruikbaar toestel. Ook het milieu is blij, want de spullen komen niet op de afvalberg terecht.

Je geeft mensen een zinvolle job : de sociale en circulaire economie

Kringloopwinkels maken deel uit van de zogenaamde circulaire economie. Wist je dat Recupel zorgt voor heel wat voltijdse jobs  in die sector via sociale tewerkstelling?

Kringloopwinkels bieden jobs, opleidingen en toekomstperspectieven aan mensen die weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt. Dat is ook jouw verdienste. Bedankt!

In de praktijk: Kringloopwinkel

Kringloopwinkel werkt hard aan een duurzame wereld. Door gebruikte spullen een tweede leven te geven, draagt men bij Kringloopwinkel zorg voor het milieu én creëert men sociale tewerkstelling.

Enkele van hun medewerkers aan het woord:

 

Kringloopwinkel WEB

Kringloopwinkel Antwerpen

Kringloopwinkel Ateljee

esc