Duurzaam sparen met een energiezuinige koelkast? Makkelijk.

Besef jij eigenlijk hoeveel jij het milieu helpt als je je oude koelkast met energielabel D vervangt door een nieuwe, zuinige A+++? De CO2-uitstoot van je nieuwe toestel is liefst 80% minder!

Nog straffer: wat als we daar samen onze schouders onder zetten? Als elke Belg zijn koelkast van meer dan 10 jaar oud vervangt door een A+++?

Hou je vast: dat levert 176.000 ton minder CO2-uitstoot op. Wat een milieuwinst! Stel dat we die CO2 uit onze lucht moeten zuiveren, dan hebben we daarvoor 4,4 miljoen bomen nodig. Ofwel de oppervlakte van 8.800 voetbalvelden volgeplant met bos.

Stof tot nadenken toch? Terwijl het zo simpel is en voor de hand ligt.

Benieuwd naar je persoonlijke milieuwinst? Doe de berekening voor je eigen koelkast op www.zuinigekoelkast.be

Je zou voor minder je oude koelkast vervangen.

Je bent in elk geval niet de enige die daaraan toe is. Eén derde van de ijskasten in België is een energieverspiller, ouder dan 10 jaar. Zeker bij mensen die meer dan 1 toestel hebben, is het tweede exemplaar vaak een krasse knar die aan vervanging toe is. Check je ook eens bij jou thuis?

Het goede nieuws is dat 3 op 4 Belgen die een koelkast van meer dan 10 jaar hebben, overwegen om een nieuwe te kopen. Bij wie een toestel heeft van meer dan 15 jaar, denken zelfs 9 op de 10 mensen aan vervanging. Jij toch ook?

Mooie bonus: een extra besparing in je portefeuille

Door je oude koelkast te vervangen door een energiezuinige, doe je ook je portemonnee een plezier. Even toelichten. In de totaalkost van een koelkast is de aankoopprijs slechts 20%, en de verbruikskost 80%. Een energiezuinig toestel (A+++) is allicht iets duurder in aankoop, maar die centen verdien je snel terug door de lagere energiekost. Vertaald in hetzelfde voorbeeld van hierboven (energielabel D vervangen door een A+++) zorgt dat voor een besparing tot €139 per jaar. 

Niet vergeten: ook recycleren is een ecologische plus.

Je oude koelkast, wat daar allemaal in zit dat goed is voor hergebruik! Veel kunststoffen natuurlijk, maar ook waardevolle metalen zoals ijzer, koper … Die recupereren we voor bijna 100% om ze een nieuwe toekomst te geven als basisgrondstof voor weer nieuwe producten. Dat proces noemen we urban mining: bekijk je koelkast, je huis, zelfs heel je stad gerust als een schat van grondstoffen. Stukken beter dan de klassieke, vervuilende mijnbouw die onze planeet uitput!

Slotsom: we moeten af van de oude energieverspillende koelkasten. Een nieuwe energiezuinige koelkast is een klein maar effectief wapen in de strijd tegen CO2-uitstoot, tegen klimaatopwarming en tegen de uitputting van onze natuurlijke grondstoffen.

Help je mee onze ecologische voetafdruk te verkleinen? Bedankt!

Waarheen met je oude koelkast? Gratis, makkelijk en altijd in je buurt!

esc