Duurzaamheid: recyclage als onderdeel van een duurzame ontwikkeling

Waarom is de ecologische voetafdruk zo groot?

De mens heeft een gigantische ecologische voetafdruk. Volgens het Living Planet Report van het WWF verbruikt de mensheid 1,6 keer het draagvermogen van onze planeet. Hoe doet België het? Niet zo goed. De ecologische voetafdruk van de Belgen is liefst zes keer groter dan wat er per persoon wereldwijd beschikbaar is. Ook het feit dat steeds meer toestellen elektronisch worden, speelt daar een rol in. Fietsen bijvoorbeeld stond gelijk aan hard trappen, terwijl we nu massaal elektrisch fietsen. Vroeger poetsten we onze tanden manueel, nu zijn er in België alleen al miljoenen elektrische tandenborstels. Voor al die toestellen hebben we grondstoffen nodig. Vaak zijn dat zeldzame aardmetalen. Goud, zilver, koper … of nog exotischer klinkende materialen zoals indium. Dat is de basis voor het scherm van je smartphone, tablet en pc.

Iemand nog grondstoffen?

Grondstoffen kunnen we niet eeuwig uit mijnen in verre continenten halen. Allereerst omdat die mijnbouw bijzonder vervuilend is voor de lokale omgeving. En natuurlijk ook omdat de grondstoffenvoorraad in recordtempo uitgeput raakt. Schattingen lopen uiteen, maar binnen enkele tientallen jaren zouden de meeste metalen simpelweg op zijn. Of beter gezegd: onvindbaar via klassieke mijnbouw. Kortom: recycleren is de enige weg richting duurzame ontwikkeling en richting circulaire economie, met urban mining als speerpunt.

Het fijne is: jij maakt zelf een wezenlijk verschil.

Recycleren kost je geen energie. Gezond verstand en een beetje discipline volstaan. De verwerkingstechnologie bestaat en wordt steeds beter. De inzameling staat op punt. Kortom: breng je lampen en oud elektro naar de winkel (als je daar een nieuwe koopt), het RecyclePunt of het recyclagepark in je buurt. Of naar De Kringwinkel als het toestel nog werkt. Als we samen een tandje bijsteken in recycling, maken we onze ecologische voetafdruk weer een maatje kleiner!

esc