Geef je oude elektro een tweede kans

Elektr(on)ische toestellen en lampen zijn gebruiksvoorwerpen en dus is het normaal dat ze verslijten. Vroeg of laat gaan ze kapot, raken ze uit de mode of passen ze gewoon niet meer in je interieur en worden ze weggegooid of vervangen door nieuwe apparaten. Uit het oog is meestal uit het hart, maar niet altijd uit de natuur. Daarom is het zo belangrijk om te weten wat er met je oude toestellen en lampen gebeurt en ervoor te zorgen dat ze correct worden gerecycleerd. Ze bevatten niet alleen vervuilende onderdelen, maar ook heel wat materialen die perfect opnieuw kunnen worden gebruikt.

Breng je oude elektr(on)ische toestellen en lampen dus naar een van onze RecyclePunten, naar het recyclagepark in je buurt of naar de Kringwinkel. Zo heb je twee keer een positieve impact: thuis maak je plaats voor iets nieuws én je beschermt de natuur. Samen voor een circulaire economie!

 

Red de materialen!

Elektr(on)ische toestellen bevatten verschillende soorten materialen, waaronder waardevolle metalen zoals zilver en goud, maar ook gewone metalen, plastics enzovoort… die gebruikt kunnen worden voor de productie van nieuwe toestellen. Deze manier van grondstoffen verkrijgen wordt urban mining genoemd en is veel duurzamer dan de klassieke mijnbouw. Het kost immers veel energie om nieuwe grondstoffen uit de aarde te halen, de bronnen zijn niet onuitputtelijk en vaak komen er nog vervuilende processen bij kijken. Door oude elektr(on)ische toestellen en lampen te brengen naar het juiste inzamelpunt kan iedereen zijn steentje bijdragen tot een circulaire economie.   

 

3 manieren om te recycleren

Is je elektr(on)isch toestel aan vervanging toe? Bij aankoop van een nieuw exemplaar is elke elektrozaak verplicht om je oude apparaat in te zamelen en te verwerken, zelfs bij thuislevering. Het maakt daarbij niet uit of je je oude toestel oorspronkelijk ergens anders hebt gekocht en of het merk van je afgedankte apparaat in deze winkel niet wordt verdeeld.

Kapotte toestellen en lampen kan je ook naar het recyclagepark brengen. 

Werken ze wel nog, dan kan je ze een tweede leven geven bij een ander gezin via de Kringwinkel.

Kijk uit naar ons label!

Specifiek voor koelkasten en diepvriezers hebben we het hier recycleren we goed’-label gemaakt. Het biedt je de garantie dat elke teruggenomen koelkast of diepvriezer volgens de regels wordt gerecycleerd. We beschouwen de winkels met dit label dan ook als echte partners en spreken ook over Recupel inzamelpunten als we naar hen verwijzen.

Recycleren is jouw bijdrage

Zo zie je maar dat een nieuw elektr(on)isch toestel of een nieuwe lamp meer betekent dan gewoon een nieuwe aankoop. Er gaat steeds een verhaal aan vooraf en het eindigt ook altijd met een nieuw begin, en hopelijk met correct recycleren.

Het kost je niets extra, want je Recupel-bijdrage zit reeds inbegrepen in de aankoopprijs van je apparaat. Een kleine moeite die een groot verschil maakt voor de natuur. Het hoort er gewoon bij.

Alvast bedankt!

 

Vind jouw inzamelpunt

esc