Gsm’s en smartphones: tonnen goud?

Eén ton gsm’s recycleren levert in totaal 300 gram goud op. Dat klinkt geweldig. Maar wat mogen we ons daarbij concreet voorstellen? Heb je letterlijk een goudmijn in handen? Wat betekent het als alle Belgen samen hun afgedankte smartphones zouden recycleren?

Eén op drie gsm’s en smartphones rinkelen nooit meer

Er zijn meer mobiele telefoons dan mensen op onze planeet. Maar weet je hoeveel van de gsm’s er wereldwijd worden gerecycleerd? Amper 1 tot 3 procent. Voor België zou het om 5% gaan. In ons land alleen al liggen 3.147.000 toestellen ongebruikt in kasten en lades. Dat is bijna 1 op 3 exemplaren. Wat een verspilling! Of positief uitgedrukt: wat een potentieel aan waardevolle metalen, klaar om te recupereren. Doe je mee?

Doe het voor het milieu.

Een ton gouderts opdelven via klassieke mijnbouw is ecologisch bijzonder belastend en levert amper 3 gram goud op. Een ton gsm’s verwerken is veilig, goed voor de natuur en levert zoals gezegd 300 gram goud op. Nog meer cijfers? Een smartphone weegt gemiddeld 150 g. Alle ongebruikte toestellen samen wegen dus 472 ton. Aan 300 gram goud per ton smartphones, is dat samen goed voor 141,6 kg goud! Een mooi voorbeeld van urban mining. Overtuigd? Breng die dekselse gsm of smartphone die je toch nooit meer gebruikt naar het RecyclePunt of het recyclagepark. Of geef hem aan de winkelier als je daar een nieuwe koopt.

Don’t try this at home

Voor de doe-het-zelvers onder jullie: ontmantel nooit zelf je smartphone. Je gepeuter naar goud of andere kostbare metalen zoals zilver, koper en palladium is zinloos, onveilig en onverantwoord. Zelfs je batterij hoef je niet uit je toestel te halen. Het recupereren van de materialen is een klus voor gespecialiseerde verwerkers. Zij breken en verpulveren de toestellen, scheiden de schadelijke van de herbruikbare onderdelen en zeven met installaties de piepkleine metaaldeeltjes er feilloos uit. Veilig en ecovriendelijk.

Recupel en goud?

Wat verdienen we bij Recupel aan al dat goud? Helemaal niks. Wij organiseren en sturen het recyclageproces, meer niet. De verwerkingsbedrijven verkopen de gerecupereerde materialen aan producenten die ze gebruiken als nieuwe grondstof. Zo worden ze onderdeel van de kringloopeconomie en begint de cyclus opnieuw.

esc