Hoe maak je van een afgedankte koelkast een groene haardroger?

We zijn allemaal milieubewuster dan pakweg een halve eeuw geleden. Stilaan beseffen we dat ook elektro een rol speelt in die cyclus voor een schonere natuur. Want een afgedankt toestel kan leiden naar wat nieuws.

We hebben met zijn allen, in enkele jaren tijd, een reuzensprong gemaakt. We vinden het vanzelfsprekend om het milieu te beschermen - in grote en kleine gebaren. We springen spaarzaam om met water. We isoleren onze huizen. En we zijn kampioenen in het sorteren van huiselijk afval. Ook elektro-toestellen maken deel uit van die duurzame reflex…

Afgedankt elektro verdient een mooi vervolg

Recupel zorgt ervoor dat afgedankte apparaten daadwerkelijk worden hergebruikt of gerecycleerd. Dat begint bij jou, maar wij maken het je daarbij graag gemakkelijk.

  1. Kan je afgedankte koelkast iemand anders blij maken? Dan kan je ze deponeren in een Kringwinkel in je buurt en krijgt ze een tweede leven.
  2. Heeft ze echt wel haar beste tijd gehad? Dan is het tijd voor een nieuw leven: je kan ze kwijt in het dichtstbijzijnde containerpark. Daar vind je een aparte afdeling voor elektrische en elektronische apparaten.
  3. Ben je van plan om meteen een nieuwe te kopen? Dan kan het nog makkelijker: de winkel moet jouw oude toestel overnemen, omwille van de aanvaardingsplicht.

Vanaf dat moment neemt Recupel het van jou over. Jouw taak zit erop – bedankt!


Grondstoffen recupereren

Recupel gaat, samen met zijn partners, meteen aan de slag met je kapotte koelkast. Wij staan in voor de depollutie. Dat is het scheiden en verwijderen van schadelijke stoffen. In oudere koelkasten zit bijvoorbeeld vaak schadelijk freon.
Via innovatieve verwerkingstechnieken zorgen we ervoor dat die stoffen niet in het milieu terechtkomen.

In 2015 hield Recupel 13.566 ton schadelijke stoffen uit het milieu.

Na de depollutie kunnen we vooruitkijken. Want in je koelkast zitten nog verrassend veel bruikbare grondstoffen. De herwonnen materialen (ferrometalen, non-ferrometalen, plastic en glas) worden gebruikt om nieuwe producten te vervaardigen.

Wist je dat je koelkast voor 96% opnieuw verwerkt wordt tot bruikbare grondstoffen?

Zo is het perfect mogelijk dat stukken van jouw versleten koelkast opnieuw tot leven komen in een haardroger, die zo een pak milieuvriendelijker tot stand komt.

esc