Huur eens een tweedehands robot

Denk je bij het woord ‘houtbewerking’ aan stoffige zagerijen waar gewerkt wordt met oude, gevaarlijke machines? Dan sla je de bal mis. In Harzé, vlak bij de Ardennen, jaagt IMAX Pro een frisse wind door de sector. Het bedrijf geeft een tweede leven aan refurbished robots uit de autowereld, door die te verkopen en te verhuren aan klanten in de houtindustrie en daarbuiten.

Het potentieel van tweedehands robots werd IMAX Pro zo’n tiental jaar geleden duidelijk. De kmo, nauw verbonden aan een bedrijf dat woningen in houtskeletbouw optrekt, ging destijds op zoek naar geschikte machines om een productielijn voor houten prefab bouwonderdelen te automatiseren.

“We merkten toen dat er technisch gezien weinig verschil was tussen nieuwe en refurbished robots”, zegt CEO Cédric Moutschen. “De levertijd van tweedehands robots bleek ook opvallend korter – enkele weken wachten in plaats van maanden – en de prijs een pak voordeliger. De keuze voor apparaten die al een leven achter de rug hadden in een andere industrie was dus snel gemaakt.”

Bijzonder veilig

Intussen is IMAX Pro uitgegroeid tot een bedrijf dat zich volledig toelegt op de ontwikkeling van gerobotiseerde oplossin­gen. “In de eerste plaats voor de hout­industrie”, aldus Moutschen. “Specifiek voor die sector is er onze RobotMob, een robotarm gemonteerd op een rail, die wordt aangestuurd door 3D-software die we zelf ontwikkeld hebben. Een multi­functionele tool aan het einde van de arm laat uiteenlopende taken toe, zoals zagen, frezen en boren, op de millimeter nauw­keurig. De robot is bovendien bijzonder veilig: komt de operator te dicht, dan valt het systeem automatisch stil.”

Interimrobots

Niet elke RobotMob wordt gebouwd op basis van een tweedehands robot. Sommige apparaten zijn nieuw. Het zijn de klanten van IMAX Pro die kiezen of ze voor een refurbished exemplaar gaan of niet. “Voor ons tweede product, de zogenaam­de interimrobots, is dat anders”, zegt Moutschen. “Die zijn altijd tweedehands. We noemen ze interimrobots omdat bedrijven ze kunnen huren voor tijdelijke, penibele en repetitieve klusjes waarvoor je vandaag geen werkkrachten meer vindt.”

“Dit tweede type robot is eenvoudig te verplaatsen en kan snel worden afgesteld volgens de specifieke noden van de klant. We verhuren ze niet alleen aan firma’s in de houtindustrie, maar ook daarbuiten. Dat bewijst voor mij dat het hergebruik van afgedankte robots ook in andere sectoren een succesverhaal kan worden en dat dit een veelbelovende oplossing is voor de hele maakindustrie.”

De helft goedkoper

Zo’n 70 procent van de robots die IMAX Pro op de markt brengt, zijn refurbished. Moutschen: “Het is best mogelijk dat het er in de toekomst nog meer worden. Onder andere door de coronapandemie worden de leveringstermijnen van nieuwe industriële robots alsmaar langer. Dat kan een boost geven aan de tweedehands­markt.”

IMAX Pro verwerft zijn robots via een firma gespecialiseerd in het opkopen en opknappen van de apparaten. “De robots verder afstellen volgens de wen­sen van de klant, dat doen we zelf. Waar onze leverancier de machines vandaan haalt, weten we niet precies. Wellicht de auto-industrie. Wat we wel weten, is dat een refurbished robot zowat de helft goedkoper is dan een nieuwe. Daar doen onze klanten hun voordeel mee.”

Welverdiend pensioen

Zijn er dan geen nadelen verbonden aan het werken met tweedehands materiaal? “Er is geen garantieperiode, of een hele korte”, zegt Moutschen. “Maar daar staat tegenover dat refurbished robots erg lang meegaan. Sommige van onze tweede­hands robots zijn meer dan tien jaar oud en werken nog altijd prima. Wat wel een nadeel is, is dat ze niet geschikt zijn voor heel complexe projecten. Als je loopband nooit mag stilliggen voor een herstelling, kies je beter een nieuwe robot.”

“Of refurbished robots ook nog een derde leven kunnen krijgen? Dat denk ik niet. De IT die gerobotiseerde apparaten aanstuurt, evolueert bijzonder snel. Het­zelfde geldt voor de technologie achter de motoren. Dat maakt herstellingen steeds duurder, waardoor het op termijn voordeli­ger wordt om een nieuwe robot te kopen. Na hun tweede leven mogen onze robots dus op pensioen.”

MEER INFORMATIE OVER HET PROJECT VIND JE OP IMAXPRO.BE

esc