International E-Waste Day: wereldwijd wordt 80% van het elektronische afval niet gerecycleerd.

Op 14 oktober is het internationale e-waste day: een belangrijke dag om iedereen eraan te herinneren dat de elektronische afvalberg van jaar tot jaar groter wordt.

 

Tijd voor actie!

Van alle elektrische en elektronische apparaten die op de markt komen wordt wereldwijd nauwelijks 20% na gebruik gerecycleerd. De rest stapelt zich op in huizen en kantoren of -erger nog- belandt op illegale stortplaatsen.

In België doen we het gelukkig beter, maar er is nog veel werk voor de boeg. Uit een onderzoek van Recupel blijkt dat ruim 50 miljoen elektro-apparaten ongebruikt rondslingeren in onze huizen, tuinhuizen en garages. Ze functioneren niet meer (optimaal), werden vervangen door andere of zijn in onbruik geraakt.

Wist je dat je ook met kleine toestellen en lampen terechtkunt in de recyclagepunten in de winkel?

 > Vind het dichtstbijzijnde inzamelpunt

Geef ze een tweede leven !

Breng apparaten die nog in goede staat zijn, naar de Kringwinkel. Daar worden ze nagekeken en kleine defecten eventueel hersteld. En zijn ze dus klaar voor een nieuwe thuis bij iemand anders.

Een kringwinkel in je buurt? Klik hier

Zijn ze defect of verouderd, dan kan je binnenbrengen voor recyclage. Voor grote apparaten kan je terecht bij je containerpark. Klein elektro en lampen kan je ook achterlaten in een Recupelpunt (de blauwe boxen) in supermarkten, doe het zelf-ketens en elektrozaken.

Breng de natuur weer in evenwicht… en jezelf ook

Een leeg huis zorgt voor een leeg hoofd en minder zorgen. Alleen al daarvoor is een grote elektrokuis de moeite waard.

Maar ook onze planeet -toch de thuis van iedereen- zal je dankbaar zijn. Want hoe meer we onze afgedankte apparaten herbruiken of recycleren, hoe minder grondstoffen we moeten ontginnen. En dat is dringend, want onze natuurlijke reserves raken uitgeput.

You go, urban miners

Grondstoffen die we ontginnen komen vaak uit mijnen in landen waar niet altijd nauwgezet wordt omgegaan met sociale en ecologische regels. En na ontginning moeten ze vaak nog een lange weg afleggen om tot bij ons te komen. Met alweer een negatieve klimaatimpact…

Redenen genoeg dus om dicht bij huis onze eigen secundaire grondstoffen te ontginnen.

Urban mining rendeert. Uit een ton afgedankte mobieltjes haal je veel meer edelmetalen dan uit dezelfde hoeveelheid opgedolven ertsen!

Wist je dat?

- Een Belgisch gezin gemiddeld 79 elektroapparaten in huis heeft. Van laptop tot elektrische tandenborstel. Van keukenrobot tot smartphone. Van koelkast tot TV-scherm. Kortom, alles wat een stekker of batterij heeft.

- Bij Belgische gezinnen samen 9 miljoen defecte toestellen rondslingeren.

Concreet gaat het o.m. over

  • 213.000 zaklampen
  • 103.000 strijkijzers
  • 86.000 boormachines
  • 53.000 grasmaaiers
  • 31.000 wasmachines

 

Recupel dit jaar 87.347 ton elektronische apparaten inzamelde. En in 2020 was dat 123.840 ton. Dat komt neer op 10,8 kg per inwoner. Daarmee behoort België tot de Europese top.

Je bij aankoop van een nieuw toestel je je oude altijd mag achterlaten bij de winkel.

 

Via recyclage en hergebruik kunnen we allemaal op onze eigen manier helpen om de hoeveelheid elektrisch en elektronisch afval in de wereld te verminderen.

 

Wil je meer weten over de International E-Waste Day en het WEEE Forum?

esc