Je oude lampen: wat gebeurt er mee?

Zijn je oude lampen niks meer waard nadat je ze gedropt hebt in een RecyclePunt of recyclagepark? Integendeel, ze zijn klaar voor een tweede leven, na recyclage. Lees welke schadelijke maar ook herbruikbare stoffen in een lamp zitten. Je snapt meteen waarom recyclage zo belangrijk is.

Waarom weggooien geen goed idee is

Eerst deze shoppingtip: stop je oude lamp al klaar in je boodschappentas, dan vergeet je ze zeker niet in het RecyclePunt te deponeren.

Lampen horen inderdaad niet bij het gewone afval of - klassieke fout - in de glasbol. Wist je dat een spaarlamp (en TL-lamp) klein gevaarlijk afval is? Dat komt vooral door de kwikdampen: bijzonder schadelijke stoffen voor mens en natuur.

Het goede nieuws is: we halen die gassen er uit. 

De herbruikbare stoffen recupereren we via hightech-verwerkingsmachines - de basis voor weer nieuwe grondstoffen. Met 90% van het herbruikbare fluorescentiepoeder en fijngemalen glas van de beste kwaliteit maken we nieuwe lampen.

Allemaal dankzij jou!

P.S: Ontdek ook wat er allemaal in een armatuur zit

Verlichte geesten gooien geen lampen in de vuilnisbak

4 keer bingo met één enkele lamp

Recycleren is het tegenovergestelde van vervuilende klassieke mijnbouw:

  • goed voor het milieu - dat spreekt voor zich;
  • goed voor ontwikkelingslanden - in de mijnen in derdewereldlanden werken arbeiders, soms zelfs kinderen, voor een habbekrats in mensonwaardige omstandigheden;
  • goed voor extra jobs - je helpt duurzame jobs te creëren in onze lokale recyclage-industrie, vaak voor laaggeschoolde of oudere werknemers die moeilijk in het gewone arbeidscircuit terechtkomen;
  • goed voor de hele samenleving - alleen via Recupel ben je zeker dat alles 100% veilig en volgens de wet verloopt.

Kortom: 4 keer bingo! Bedankt!

esc