Klein elektro of niet? Tien grote twijfelgevallen.

Laat je niet misleiden: heel wat kleine toestellen zonder snoer zijn toch elektro. Ze werken op een batterij en zitten vaak vol elektronica en zeldzame metalen. Andere spullen lijken dan weer elektro, maar zijn het niet. Hieronder vind je 10 spullen die zelfs de grootste elektrocrack doen aarzelen.

1. Afstandsbediening

Nieuwe tv gekocht? De leverancier neemt de oude gratis mee. Maar wat met dat kleine dingetje waar je van op afstand al te makkelijk overheen kijkt? De afstandsbediening. Oeps. Die wordt zo vaak over het hoofd gezien en verdwijnt uiteindelijk in de vuilnisbak. Niet bij jou natuurlijk: jij recycleert, want het is elektro.

2. Gsm

Meer dan 3 miljoen gsm’s en smartphones in België rinkelen nooit meer. Zowat elk Belgisch huisgezin heeft een of meer ongebruikte mobiele telefoons. Volgende keer als je er eentje in de kast terugvindt zou er in je achterhoofd toch een belletje moeten rinkelen: het is een elektrotoestel vol zeldzame metalen. Beter recycleren dus.

3. Kaartlezer / rekenmachine

Klein grut, dat is waar. Maar wel elektro. Wist je dat er in België 1.746.000 stuks liggen te niksen in kasten en lades? Dat is bijna 1 op 4 van alle kaartlezers en rekenmachines. 1 op 10 van alle verkochte kaartlezers en rekenmachines eindigt zelfs bij het huisvuil. Zware milieukost? Reken maar.

4. Stappenteller

De nieuwe rage. Ga jij graag uit wandelen met je digitale stappenteller? Sta toch even stil bij de milieu-impact als je dit elektrotoestelletje niet zou recycleren. Er zitten veel materialen in die we niet verloren mogen laten gaan. Recycleren is de boodschap, Dat brengt ons weer een stapje dichter bij een mooiere wereld.

5. Lampen

Een kind weet dat lampen werken op elektriciteit. Maar we beschouwen ze niet als elektro. Waarom recycleert Recupel ze dan? Omdat er in gasontladingslampen zoals een spaarlamp en buislamp (ook gekend als tl-lamp) schadelijke materialen en gassen zitten, zoals kwikdampen. Die mogen niet in het milieu terechtkomen. We recycleren ze dus. Ook met je oude halogeen- of ledlampen ben je welkom bij Recupel.

6. Computermuis

Toegegeven: heel wat computermuizen zijn draadloos. Maar zelfs dan horen ze allemaal bij de elektrotoestellen. Logisch als je even nadenkt: er zit behoorlijk wat elektronica in zo’n klein toestel.  

7. Oortjes van je smartphone

Knoop het voor eeuwig en altijd in je oren: de oortjes van de smartphone zijn elektrische apparaten. Net als die megahoofdtelefoon waarmee je in de nineties met Eminem aan het rappen ging of vrolijk meekwekte met Céline Dion.

8. Inductiekookpan

Met een inductiekookpan mag je zelfs op een gasvuur kokerellen. Maar de pan is natuurlijk bedoeld voor een inductiekookplaat. Daar heb je elektriciteit voor nodig. Dus is een inductiekookpan een elektroapparaat, toch? Nee hoor, helemaal niet. Is de pan stuk: in de metaalcontainer ermee!

9. Brandalarmsysteem (rookmelder)

Een brandalarmsysteem vervang je niet om de haverklap. Maar als het ooit zover is: groot alarm! Een rookmelder is KGA (Klein Gevaarlijk Afval) – we beschouwen het als een speciaal elektrotoestel. Dus recycleren we het in speciaal daartoe voorziene vaten in het recyclagepark.

10. Analoge keukenweegschaal (zonder batterij)

Moderne keukenweegschalen hebben een batterij nodig en zijn dus elektro, maar de gouwe ouwe analoge exemplaren niet. Er zijn trouwens massa’s apparaten die vroeger analoog waren en die Recupel dus niet recycleert, terwijl we de digitale varianten nu wel recycleren: een fototoestel, een personenweegschaal, een kookwekker …

esc