Laat je koelkast tracken en win een privé concert van Black Box Revelation

Meer dan 200.000 vermiste koelkasten en diepvriezers per jaar? Dit moet stoppen! Met jouw hulp kunnen we ervoor zorgen dat geen enkel toestel nog vermist geraakt. Doe mee aan onze wedstrijd, laat je afgedankte apparaat volgen en maak kans op een privéconcert van Black Box Revelation of één van de tien Bluetooth speakers van gerecycleerd materiaal!

Meer dan 200.000 koelkasten en diepvriezers vermist

In september 2019 lanceerde Recupel haar ‘vermiste koelkasten’-campagne. In 2018 werden er 686.459 koelkasten en diepvriezers op de markt gebracht. Uit studies en via haar samenwerking met de Kringwinkels weet Recupel dat 5% van de oude toestellen een tweede leven krijgt en nog steeds in gebruik is. 425.612 apparaten kwamen op het einde van hun leven bij een erkende verwerker terecht. Bovendien gaat dit in het algemeen over een vervangingsmarkt: je oude koelkast vervang je meestal door een nieuwe. Rekening houdende met al deze gegevens is de rekensom snel gemaakt: 226.524 koelkasten en diepvriezers zijn vermist en kwamen niet bij een erkende verwerker terecht.

Recyclagecircuit testen

Recupel bracht het kwaliteitslabel ‘Hier recycleren we goed’ op de markt. Dit zorgt ervoor dat de consument, bij aankoop van een nieuwe koelkast, weet bij welke handelaars hij zijn oude koelkast met een gerust hart kan achterlaten. Ondertussen ondertekenden 200 keukenbouwers en elektrohandelaars het Recupel-kwaliteitspact.

Track & win

Om het recyclagecircuit te testen, lanceert Recupel een ‘track & win’- wedstrijd waarbij leuke prijzen te winnen vallen. Wie een afgedankte koelkast heeft staan, kan die registreren op de website vermistekoelkasten.be. Vervolgens wordt een tracker geïnstalleerd die het volledige parcours van het toestel volgt, van inzameling tot verwerking. In totaal zullen er 100 trackers worden geïnstalleerd. De deelnemers beloont Recupel met leuke prijzen: de hoofdprijs is een huiskamerconcert van Black Box Revelation, daarnaast kunnen er 10 speakers gewonnen worden gemaakt uit gerecycleerd materiaal van Belgische koelkasten. De winnaar wordt bepaald aan de hand van twee wedstrijdvragen. Het toestel waarvan de deelnemer een foto heeft geüpload en waarop een tracker van Recupel werd vastgemaakt, moet aan zijn traject begonnen zijn voor 12 maart 2020. Voor deze wedstrijd zijn uitgesloten: hergebruik in eigen woning, gratis weggeven aan nieuwe gebruikers (met uitzondering van kringwinkels) of doorverkoop.

Met deze ‘track & win’-wedstrijd wil Recupel het recyclagecircuit van een koelkast op een transparante manier testen zodat de nodige stappen kunnen ondernomen worden indien koelkasten bij partijen terecht komen die hiervoor niet de nodige vergunningen hebben en dus een correcte verwerking niet kunnen garanderen.

www.vermistekoelkasten.be

esc