Laat je oude elektrotoestellen niet in het stof bijten

Denk je eraan om te verhuizen? Super, dan is dit het ideale moment om je oude elektr(on)ische toestellen (en lampen) een tweede leven te geven. Als ze correct gerecycleerd worden, komen er geen vervuilende onderdelen in de natuur terecht. Bovendien kunnen heel wat materialen opnieuw worden gebruikt. Werken je oude apparaten nog? Dan kan iemand anders er nog plezier aan beleven.

Vul je verhuisdozen dus alleen met spullen voor je nieuwe woning en verhuis je afgedankte apparaten naar een van onze RecyclePunten, naar het recyclagepark in je buurt of naar de Kringwinkel. Zo werken we samen aan een circulaire economie!

Vind jouw inzamelpunt!

Red de materialen!

Elektr(on)ische apparaten bevatten allerlei verschillende soorten materialen, waaronder plastics en gewone metalen zoals ijzer of soms ook edelmetalen, bijvoorbeeld goud en zilver. De grondstoffen om deze materialen te vervaardigen, worden uit de aarde gewonnen via klassieke mijnbouw, waarna nog een reeks productieprocessen volgt. De voorraden worden steeds schaarser en deze werkwijze is erg vervuilend.

Een veel duurzamer alternatief is urban mining, waarbij herbruikbare grondstoffen uit oude elektr(on)ische toestellen worden gehaald. Het is dan ook een gemiste kans om afgedankte toestellen weg te gooien of te laten verkommeren in een opbergplaats.

Recycleren via urban mining

Urban mining wordt steeds interessanter. Afgedankte elektr(on)ische toestellen bevatten vandaag tot 50 keer meer waardevolle metalen dan de ertsen onder de grond. Het is dus niet alleen minder vervuilend, maar het kost ook minder geld en energie dan via de klassieke mijnbouw. Je kan het gerust vergelijken met zonne-energie: door de technologische vooruitgang is het vandaag voordeliger om stroom op te wekken via zonnepanelen dan met behulp van fossiele brandstoffen.

Meer weten? Hier ontdek je alles over urban mining.

 

Recycleren kost je niets

Verzamel al je kapotte elektr(on)ische toestellen en lampen en breng ze naar een van onze RecyclePunten of naar het recyclagepark in je buurt. Heb je apparaten die wel nog werken maar die je niet meer gebruikt, schenk ze dan aan de Kringwinkel. Het is gratis, het bespaart je veel moeite bij het verhuizen en het maakt vooral een groot verschil voor de natuur! Alvast bedankt om ons hierbij te helpen.

 

Vind jouw inzamelpunt

esc