Maak ook plannen voor je oude elektrotoestellen

Als je je woning wil verbouwen of bijvoorbeeld een nieuwe keuken wil installeren, dan ga je met je steen-, plastic- en houtafval zoals het hoort naar het recyclagepark. Maar je oude elektr(on)ische toestellen, zoals de koelkast of microgolfoven, verdwijnen vaak in de kelder, in de garage of op zolder. Daar doen ze het milieu natuurlijk geen kwaad, maar ook geen goed.

De herbruikbare materialen die je oude elektro-apparaten bevatten staan er maar te verkommeren. 

Vind jouw inzamelpunt!

Red de materialen!

Elektr(on)ische apparaten bevatten verschillende soorten materialen, waaronder plastics en gewone metalen zoals ijzer of soms ook edelmetalen, bijvoorbeeld goud en zilver. Tot 98% daarvan kan opnieuw worden gebruikt! Dit noemen we ‘urban mining’ en is veel duurzamer dan de klassieke mijnbouw om nieuwe grondstoffen uit de aarde te winnen.

Het is dan ook een gemiste kans om afgedankte toestellen weg te gooien of te laten verkommeren in een opbergplaats. Door correct te recycleren bescherm je de natuur immers tegen vervuiling én maak je van afvalstoffen opnieuw grondstoffen. Dat is dubbel gewonnen voor iedereen!

3 manieren om te recycleren

In België heeft elke elektrozaak ‘aanvaardingsplicht’. Hierdoor is de winkel wettelijk verplicht om afgedankte apparaten van klanten in te zamelen en te verwerken wanneer ze die willen vervangen door een nieuw toestel aan te kopen. Het maakt daarbij niet uit of je je toestel oorspronkelijk ergens anders kocht en of het merk van je afgedankte apparaat in deze winkel niet wordt verdeeld. Zelfs als je je toestel aan huis laat leveren, is de winkelier verplicht om je oude toestel mee te nemen.

Kapotte toestellen en lampen kan je ook naar het recyclagepark brengen.

Werken ze wel nog perfect, dan kunnen ze een tweede leven krijgen bij een ander gezin via de Kringwinkel.

 

Kijk uit naar ons label!

Specifiek voor koelkasten en diepvriezers hebben we het ‘hier recycleren we goed’-label gemaakt. Het biedt je de garantie dat elke teruggenomen koelkast of diepvriezer volgens de regels wordt gerecycleerd. We beschouwen de winkels met dit label dan ook als echte partners en spreken over Recupel inzamelpunten als we naar hen verwijzen.

 

Meer weten

Recycleren kost je niets

Verbouwen of renoveren? Verzamel al je kapotte elektr(on)ische toestellen (en lampen) en breng ze naar een van onze RecyclePunten met het ‘hier recycleren we goed’-label of naar het recyclagepark in je buurt. Heb je apparaten die wel nog werken maar die je niet meer gebruikt, schenk ze dan aan de Kringwinkel. Het is een kleine moeite, het is gratis en het maakt vooral een groot verschil uit voor de natuur! Alvast bedankt om ons hierbij te helpen.

 

Vind jouw inzamelpunt

esc