Circulaire economie

Maak plannen voor je oude elektro

Als je je woning wil verbouwen, dan ga je met je steen-, plastic- en houtafval naar het recyclagepark. Maar je oude toestellen zoals een koelkast of microgolfoven verdwijnen vaak in de kelder, in de garage of op zolder.

Red de materialen!

Elektrische apparaten bevatten verschillende soorten materialen, waaronder plastics en gewone metalen zoals ijzer of soms ook edelmetalen, bijvoorbeeld goud en zilver. Tot 98% daarvan kan opnieuw worden gebruikt! Dit noemen we urban mining en is veel duurzamer dan de klassieke mijnbouw om nieuwe grondstoffen uit de aarde te winnen.

Het is dan ook een gemiste kans om afgedankte toestellen weg te gooien of te laten verkommeren in een opbergplaats. Door correct te recycleren, bescherm je de natuur tegen vervuiling en maak je van afvalstoffen opnieuw grondstoffen. Dat is dubbel gewonnen voor iedereen!

3 manieren om te recycleren

In België heeft elke elektrozaak een terugnameplicht. Hierdoor is de winkel wettelijk verplicht om afgedankte apparaten van klanten terug te nemen wanneer ze die willen vervangen door een nieuw toestel. Het maakt daarbij niet uit of je je oude toestel oorspronkelijk daar of ergens anders hebt gekocht en of het merk van je afgedankte apparaat al dan niet in deze winkel wordt verdeeld. Kapotte toestellen en lampen kan je ook naar het recyclagepark brengen. Werken ze wel nog perfect, dan kunnen ze een tweede leven krijgen bij een ander gezin via de kringloopwinkel.

Kijk uit naar ons label!

Specifiek voor koelkasten en diepvriezers hebben we het ‘hier recycleren we goed’-label gemaakt. Het biedt je de garantie dat elke teruggenomen koelkast of diepvriezer volgens de regels wordt gerecycleerd. We beschouwen de winkels met dit label dan ook als echte partners.

Recycleren kost je niets

Verbouwen of renoveren? Verzamel al je kapotte elektrische toestellen (en lampen) en breng ze naar een van onze Recupel-punten of naar het recyclagepark in je buurt. Heb je apparaten die wel nog werken maar die je zelf niet meer gebruikt, schenk ze dan aan een kringloopwinkel. Het is een kleine moeite, het is gratis en het maakt vooral een groot verschil uit voor de natuur! Alvast bedankt om ons hierbij te helpen.

Vind jouw inzamelpunt