Maken robots binnenkort onze huizen schoon?

De robotstofzuiger, hij is al serieus ingeburgerd in onze huishoudens. Bijna geruisloos glijdt hij tegenwoordig van de keuken naar de huiskamer, waar zelfs de kat niet langer verrast is door zijn aanwezigheid. Integendeel, taxi Roomba heeft al voor menig hilarisch YouTube filmpje gezorgd.

Wanneer het huis stofvrij is  en de robotstofzuiger van zijn welverdiende rust geniet in zijn laadstation, komt in sommige huizen al Scooba de dweilrobot in actie. Emmers water door het huis slepen terwijl de trekker nog ergens achteraan bengelt is niet langer nodig. Je kan vanuit je zetel keuren hoe de robot je vloertegels doet blinken. Neem er gerust een glaasje wijn en wat borrelhapjes bij en kijk vervolgens hoe onder begeleiding van een zacht jazzy deuntje, de Winbot je ramen lapt. De automatische ruitenreiniger is het volgende staaltje elektronisch vernuft dat je leven kan vergemakkelijken.

Enter de elektronische kattenbak

En wat dacht je van een opruimrobot, die de rondslingerende blokjes lego, die de kinderen hebben achtergelaten voor je voeten wegkaapt? Roboscooper kan het en effent het pad voor echte robotbutlers die je gewoon de emmer en de dweil hun handen kan duwen, als je liever niet te veel huishoudrobots huisvest in je stadsappartement. Het is nog een beetje toekomstmuziek voor u en mij, maar prototypes worden ondertussen al gretig uitgetest.

Wel al realiteit is de elektronische kattenbak. Een robot die ervoor zorgt dat jouw koninklijke viervoeter altijd op een propere troon zijn of haar gerief kan doen. De vraag blijft natuurlijk of je kat aanvankelijk erg geneigd zal zijn om zich met de Litterbot in te laten. Het zou in ieder geval een handige oplossing zijn voor het geruzie over wie er aan de beurt was om de kattenbak proper te maken.

Smart homes en het Internet of Things

De technologie voor buitenshuis staat ook niet stil. Robotgrasmaaiers zijn gemeen goed geworden en er is nu zelfs een robot die je dakgoot uitkuist. Gedaan met halsbrekende toeren op de ladder. De Gutterbot maakt het zaakje vakkundig schoon en heeft geen last van hoogtevrees. De rest van het onderhoud kunnen we in de toekomst overlaten aan een centraal systeem dat met sensoren nagaat of de planten nog genoeg water hebben. En dat geldt eigenlijk voor alle huishoudelektronica.

Met de opkomst van het Internet of Things, gaat er een hele waaier aan mogelijkheden open. We moeten en hoop vervelende taken niet meer zelf uitvoeren en stilaan verandert ons huis in en Smart Home, die onze huishoudelijk agenda beheert en onze robots aanstuurt. En de toepassingsgebieden van deze technologie zijn quasi onuitputtelijk. Denk maar aan het onderhoud van openbare of overheidsgebouwen. LG’s laatste paradepaardje is bijvoorbeeld een onderhoudsrobot voor in luchthavens. Gekoppeld aan wat slimme technologie weet die perfect te detecteren welke toiletten toe zijn aan een grondige poetsbeurt en welke gangen nog maar net zijn gedweild. Efficiëntie was nog nooit zo makkelijk.

Hey Robotbutler, vraag je even aan de robotscooper om op te ruimen?

Wat als de technologie hapert?

Natuurlijk is er ook een keerzijde aan de medaille. Want wat als de technologie hapert? Een op hol geslagen robot die de voeten van onder vermoeide passagiers vandaan veegt en met hun koffers aan de haal gaat. Of realistischer, een elektriciteitspanne die heel het systeem in de war stuurt. De menselijke factor blijft onontbeerlijk, al was het maar voor de ontwikkeling van de technologie op zich. Dus tot de tijd dat Robotbutler op punt staat, kunnen we maar best af en toe nog eens gezellig samen de grote lentekuis doen, want ondanks het feit dat er al heel wat elektronische hulpmiddelen bestaan, is het opruimen van de zolder nog altijd een karwei dat je best niet uit handen geeft aan een robot die geen besef heeft van sentimentele waarde.

esc