Meer dan 117.000 ton elektro ingezameld in 2018! Ontdek ons nieuwe jaarverslag.

Wist je dat je het voorbije jaar gemiddeld 10,3 kilogram elektro hebt ingezameld? Samen werd er zo meer dan 117.000 ton elektro op een correcte én veilige manier verwerkt. Als je weet dat een auto 1 ton weegt, dan kunnen we terecht fier zijn op dit resultaat, waarmee we tot de beste van de wereld horen. Jaar na jaar zamelen we dankzij jullie inspanningen meer in, maar weet je ook waarom dit zo belangrijk is?

De rijkdom van e-waste

‘E-waste’. Klinkt een beetje negatief, niet? Voor ons is het onze gemeenschappelijke troef voor de toekomst. Elektro binnenbrengen bij Recupel = het apparaat, en de schadelijke stoffen, belanden niet in de natuur. Maar elektro recycleren betekent nog zoveel meer voor het milieu.  Elektro bevat heel wat waardevolle grondstoffen, zoals kobalt, goud, zilver, aluminium en plastiek. Vorig jaar konden wij gemiddeld 90% van die materialen uit een apparaat halen en hergebruiken. Zo gaan die grondstoffen niet verloren, maar worden ze in nieuwe producten terug in de economie gebracht.

Urban mining’, doet het een belletje rinkelen? Grondstoffen die we uit de stad halen, mten we niet één keer gebruiken, maar opnieuw en opnieuw. Méér urban mining is een absolute noodzaak: de grondstoffen via de klassieke mijnbouw geraken langzaam op. Bovendien is urban mining een pak beter voor het milieu en de maatschappij. Win-win, dus!

Extra overtuiging nodig?

  • 50 miljoen ton e-waste. Dit is wat we elk jaar wereldwijd produceren. Het gewicht van 4.500 keer de Eiffeltoren.
  • Een Belgisch gezin heeft gemiddeld 77 apparaten waarvan er 10 niet meer worden gebruikt.
  • Er zitten tot 50 keer meer waardevolle metalen en mineralen in e-waste dan in ertsen uit de mijnen.
  • De waarde van de metalen in alle ongebruikte apparaten wordt geschat op 65 miljard euro.
  • De circulaire economie kan een groei van 3% tot 6% opleveren, en duizenden jobs.

 

Deze cijfers maken duidelijk wat een enorm potentieel e-waste heeft en waarom elk beetje helpt als we samen een extra inspanning doen. Ze stimuleren ons om elke dag een versnelling hoger te schakelen zodat de circulaire economie sneller werkelijkheid wordt. Welke initiatieven onze medewerkers en partners in 2018 hebben gelanceerd, lees je in ons jaarverslag.

Waar binnenbrengen?

Overtuigd dat je bijdraagt aan een betere wereld wanneer je elektro binnenbrengt? Yes, mission accomplished! Of toch deels, want die toestellen moeten nu nog tot bij ons geraken. Gelukkig voor jou biedt Recupel een eenvoudige oplossing aan. Ons inzamelnetwerk breiden we jaar na jaar uit en bestaat uit verschillende opties:

  • Toestel kapot? Breng het dan naar één van de 7.283 collectiepunten in België of 564 recyclageparken. Wist je trouwens dat we een oplossing op maat hebben voor klein elektro? Onze 2.615 RecyclePunten kan je terugvinden in supermarkten, doe-het-zelf-zaken, kringwinkels, etc.
  • Afgedankte toestellen die nog werken, komen terecht in een hergebruikcentrum. In België werkt Recupel met 24 hergebruikcentra samen. Ze repareren wat nodig is en maken jouw toestel klaar voor hergebruik. Daarna vertrekt het apparaat naar één van de vele Kringwinkels waar het een tweede leven kan beginnen.
esc