Op 22 augustus 2020 hebben we alle grondstoffen van onze planeet opgebruikt!

Elk jaar opnieuw worden we met onze neus op de feiten gedrukt. De mens verbruikt meer grondstoffen dan de aarde op één jaar kan produceren.

Dit jaar valt de datum waarop we alle grondstoffen hebben opgebruikt iets later omdat wereldwijd heel wat activiteiten stilvielen door de coronacrisis. Moeten we daar nu blij om zijn? Misschien niet, maar het bewijst wel dat onze consumptie en activiteiten een grote impact hebben op het milieu en dat we dus wel degelijk een verschil kunnen maken!

Een positief gebaar voor het milieu.

Heel wat elektrische en elektronische apparaten kunnen hersteld of hergebruikt worden. En wanneer ze echt aan het einde van hun levenscyclus gekomen zijn, zamelt Recupel ze in om er nieuwe grondstoffen van te maken.

Vind een inzamelpunt

België telt naar schatting 46 miljoen ongebruikte apparaten.

Stel je voor hoeveel grondstoffen we zouden kunnen produceren als iedereen zijn kapotte toestellen binnenbrengt om te laten recycleren … Via urban mining kunnen we immers heel wat hulpbronnen van onze planeet opsparen!

In België valt de datum waarop alles is opgebruikt zelfs nog vroeger.

Als we enkel kijken naar de Belgische cijfers, dan hebben we de grondstoffen zelfs nog vroeger opgebruikt. Naar schatting op 5 april 2020 al!

Mocht de hele wereld dus aan hetzelfde tempo consumeren als wij, dan zou de datum waarop we de capaciteit van de aarde overschrijden al in april vallen.

Samen kunnen we daar iets aan doen!

Met kleine dagelijkse gebaren, zoals recycleren en hergebruiken, kan iedereen zijn duit in het zakje doen.

Door op een verantwoorde manier om te gaan met je afval, bouw je mee aan de duurzame wereld van morgen.

esc