Op welke plekken kun je elektro afdanken?

Je gaat samenwonen en plots heb je, ongewild, een extra koelkast. Of je stofzuiger sputtert tegen en je wilt ervan af. Waar kun je elektrotoestellen afdanken? Dit zijn je opties in een notendop.

Het werkt nog? Naar de Kringwinkel!

Als het toestel niet stuk is, kun je het beter weggeven. Jij bent ervan af én je maakt iemand anders blij. In heel België heb je Kringwinkels. Ze knappen er je toestellen op en verkopen het door voor een zacht prijsje. Een groene en sympathieke manier om te recycleren!

Zelfs toestellen met een klein mankementje zijn er welkom: de Kringwinkel heeft een eigen hersteldienst. Vraag het gerust eerst even bij hen na of je spullen welkom zijn.

Het werkt niet meer? Winkel, RecyclePunt of recyclagepark

Je mag je oude elektro-apparaat (stuk of niet) afgeven in de winkel waar je een nieuw gelijkaardig apparaat koopt. Merk of type maken dan zelfs niets uit. Dat heet 'aanvaardingsplicht'.

Voor klein elektro – en/of lampen – is er nog een extra optie: het RecyclePunt.

Dat is vaak gewoon de supermarkt of doe-het-zelf-zaak in je buurt. Let wel: dit gaat enkel om elektro-apparaten waarvan de grootste afmeting (L/B/H) maximaal 25 cm bedraagt. Bijvoorbeeld: een gsm, een scheerapparaat, een mp3-speler…

Een andere mogelijkheid om kapotte apparaten op een correcte manier kwijt te zijn? Je kunt ze ook naar het containerpark brengen. 

 

 

esc