RecyclePunten maken niet alleen bij ons verre verplaatsingen overbodig

Met al het elektro-afval dat we wereldwijd afdanken vallen elk jaar 1,2 miljoen vrachtwagens te vullen van 40 ton, goed voor een file van New York tot Tokio en terug. En dat is helaas niet alleen beeldspraak.

Zelfs als er correct wordt gerecycleerd, komen er bij de recyclage van al dat elektro-afval aardig wat kilometers kijken. Zo schatten studies voor Zwitserland, een land dat niet zo heel erg verschilt van België, dat afgedankt elektro-afval zowat 60 kilometer aflegt voor het compleet is gerecycleerd, waarvan grofweg 85% met vrachtwagens.

Het goede nieuws is uiteraard dat urban mining ondertussen wel een heleboel nog verdere transporten overbodig maakt. Denk aan alle grondstoffen uit exotische mijnen die niet meer hoeven worden aangevoerd. Cijferwerk van de Duitse Naturschutzbund toont aan dat grondstoffenrecyclage de CO²-uitstoot sinds 1990 met 46 miljoen ton heeft kunnen terugdringen.

En dankzij de RecyclePunten van Recupel begint die kilometerreductie dus al bij jouw eigen voordeur: met kleine elektrische toestellen die je wilt afdanken, hoef je immers zelfs niet meer naar het recyclagepark. Ze passen ook in de RecyclePunten die je vindt in tal van winkels in jouw buurt (supermarkten, elektrowinkels, doe-het-zelf zaken en shoppingcentra).

 

esc