Een gratis service van je dealer.
Je kan met je oud elektrisch gereedschap gratis terecht bij je dealer als je daar een nieuw toestel koopt en als je oude toestel minder dan 30 kilo weegt.
Laat afgedankte toestellen niet verroesten in je werkplaats of magazijn.
Ze zijn dan niets meer waard. Terwijl het apparaten zijn vol materialen die de basis vormen voor andere toestellen. Zo maken materialen uit een boormachine in de toekomst misschien wel deel uit van een microgolfoven of krijgt een stuk van een grasmachine een tweede leven als grondstof voor een strijkijzer. Tegenwoordig heeft men het vaak over ‘urban mining’. Een hippe term en vooral: een belangrijke evolutie – je leest hier waarom.
Opgelet: we hebben het hier niet over gereedschap met een motor op brandstof of om pneumatische toestellen, enkel om elektrisch gereedschap, dus met een elektrisch snoer!
Correct recycleren, hoe verloopt dat?
Je beseft het misschien niet, maar er zitten soms ook schadelijke afvalstoffen in jouw elektrisch gereedschap. Die moeten we absoluut uit de natuur weghouden. Alweer een reden om te recycleren. Zo krimpt de afvalberg en ook daar wordt onze leefomgeving beter van.
De verwerking begint met het manueel depollueren (gevaarlijke stoffen eruit halen). Uit sommige elektrische apparaten haalt men freongas en olie. Door de depollutie komen er geen schadelijke stoffen in de ozonlaag terecht en vermijden we grondvervuiling.
Volgende stap: een reuzemixer verkleint de ontmantelde apparaten. Uit de deeltjes die overblijven, halen machines de nog bruikbare materialen zoals koper en plastic. Magneten trekken bijvoorbeeld ferrometalen zoals ijzer en staal aan, elektrische stroom scheidt non-ferrometalen (aluminium) van kunststoffen, enz.
Alle gerecupereerde materialen zijn nu klaar voor hun tweede leven als grondstof in nieuwe producten, materialen en energie.
Bekijk hier de video over de recyclagecyclus en ontdek welke nieuwe toestellen producenten maken met gerecycleerd plastic: