Dag 1: Tijd voor de zomerkleren!
Haal alles uit je kast en verdeel de inhoud over 3 stapels: de kleding die je zal houden, twijfelgevallen en spullen voor de tweedehandssite of kledingcontainer. Maak de kast zelf proper door de planken en laden te stofzuigen en daarna af te vegen met een vochtige doek en wat mild schoonmaakmiddel. Vervolgens berg je alles terug op in de kast. Ondergoed en sokken leg je best samen in aparte opbergdozen.
Dag 2: Was de wasmachine.
Tijdens het wassen van onze kleding kunnen vuil en zeepresten achterblijven in onze wasmachine. Daarom is het belangrijk om die zelf ook regelmatig schoon te maken. Besteed hierbij vooral aandacht aan de rubberen rand aan de trommel, het zeepbakje en de houder waarin dit normaal zit. Een flinke scheut azijn in de trommel en zonder was het kookprogramma laten draaien. Last but not least, kan je de buitenkant van de machine reinigen met een vaatdoek en een lauw sopje
Dag 3: Pak de oven aan!
Je kent het wel, de geur van aangebrande kaas die opstijgt uit de oven wanneer je hem terug aanzet de week nadat je een heus pizzafestijn hebt gehouden. Het is tijd voor een grondige schoonmaakbeurt, maar je hebt echt geen zin om te schrobben. Dan kan je jezelf een hoop werk besparen door voor het slapengaan een kom met ammoniak in de oven te zetten en die een nachtje te laten staan. Verlucht goed wanneer je de kom de volgende dag uit de oven haalt. Je zal zien dat je het aangekoekte vet met het grootste gemak kan wegvegen.
Dag 4: Stofzuig de muren.
Voor je met emmer en dweil aan de slag kan, is het aangewezen om je huis eerst stofvrij te maken. Met volgende tips kan je dit karwei iets vlotter laten verlopen. Zet om te beginnen alles wat in de weg staat aan de kant en check of je stofzak nog niet vol is. Begin bovenaan te stofzuigen, m.a.w. eerst de hoeken van het plafond, de muren en de gordijnen (jawel, die kan je ook stofzuigen). Daarna pak je de meubels onder handen en tot slot vloeren en tapijten.
Dag 5: Lees nog vlug de krant!
Wanneer de zon weer wat vaker door de wolken komt, is het tijd om de ramen opnieuw te doen glanzen. Begin buiten best met het afborstelen van de raamkozijnen en maak de ramen vervolgens proper met lauw water waaraan je een goeie scheut azijn toevoegt. Hanteer de aftrekker met vloeiende beweging en wissel horizontale streken aan de binnenkant af met verticale streken aan de buitenkant van het raam. Voor extra glans boen je nat met een prop krantenpapier.
Dag 6: Leg een aardappel in de koelkast.
Nog zo’n toestel waar wel eens een geurtje aan kan hangen als je het niet regelmatig in het sop zet is de koelkast. Heb je per ongeluk die overrijpe peren rotten in fruitbakje laten liggen, dan kunnen azijn, een rauwe aardappel, baksoda of koffie een uitkomst bieden. Ze absorberen slechte geurtjes in een mum van tijd. Vergeet wanneer je de koelkast proper maakt het ‘putje’ achteraan niet uit te kuisen. Zit er iets vast, gebruik dan een tandestoker om de doorgang weer vrij te maken.
Dag 7: En wat citroen in de badkamer!
Hoe je het ook draait of keert, na een tijdje krijg je in je badkamer op verschillende plaatsen te maken met kalksporen. Daarom is het aangewezen om af en toe de grove middelen in te zetten. Het is te zeggen. De keukenmiddelen. Zowel citroensap, als azijn als baksoda zijn meesterlijke schoonmaakproducten om in de badkamer aan de slag te gaan. Voor dat extra tikkeltje glans op de kranen enzo.
Dag 8: Parket boenen.
Wanneer je over een houten vloer beschikt is het belangrijk om deze regelmatig te behandelen om slijtage te voorkomen. Hierbij kan je kiezen voor boenwas, olie of vernis. Afhankelijk van de intensiteit waarmee de vloer wordt gebruikt, kan je kiezen voor een bepaalde behandeling. Houten vloeren in keukens en badkamers zien meestal harder af dan die in andere vertrekken in je huis.
Dag 9: De kachel mag op vakantie!
Heerlijk, tijdens de winter je koude wangen warmen dicht bij de haard. Alleen jammer dat je op den duur de vlammen ziet verdwijnen achter een dikke laag roet. Aan het einde van de winter maak je dan ook best wat extra tijd om de deurtjes van je haard weer spik en span te krijgen. Ook hier is ammoniak een wondermiddel. Een kom in de kachel zetten en ’s nachts het werk laten doen. Opnieuw goed verluchten wanneer je gaat schoonmaken!
Dag 10: Naar het RecyclePunt met je oud elektro
Nadat je alles in huis stevig onder handen hebt genomen en alles naar lentedauw geurt, is er nog één laatste opdracht die rest. En dat is “ontrommelen.” Tijdens een grondige lenteschoonmaak komen er vast en zeker weer een aantal apparaatjes bovendrijven waarvan je het bestaan zelfs niet meer kon vermoeden. En die breng je best naar een Recupel inzamelpunt of, indien ze nog werken, naar de kringloopwinkel. Zo, laat de zomer nu maar komen!