Verhuisplannen? Hier moet je zeker aan denken!

Verhuizen hoeft niet noodzakelijk een bron van stress te zijn. Met onze checklist en tips bereid je je zo goed als maar kan voor op de grote dag.

Een verhuis is het ideale moment om afscheid te nemen van de spullen die je niet meer gebruikt, je oude elektr(on)ische apparaten bijvoorbeeld.  Volgens een recent onderzoek heeft elk Belgisch gezin zo'n 11 apparaten in huis rondslingeren die niet meer worden gebruikt. Hef je geen breuk aan spullen die je eigenlijk niet meer nodig hebt!

3 maanden voor de grote dag :

 1. Leg de verhuisdatum vast:
  • Vraag een offerte aan bij een aantal verhuisfirma's of vraag je vrienden om die dag vrij te houden (liefst spierbundels met een eeuwige glimlach)
 1. Laat je niet verrassen door de grootte van je meubels:
  • Kunnen je grote huishoudelijke apparaten en de zitbank door de deur, door het trapgat enz.? Indien niet, zouden ze door het raam kunnen? Of doe desnoods een beroep op een professionele verhuisfirma! 
 1. Zeg je huurcontract op als je nu huurt

1 maand voor de grote dag :

 1. Vraag een tijdelijk parkeerverbod aan (in beide gemeenten als je niet binnen dezelfde gemeente verhuist) 
 2. Maak een lijstje van alle spullen die je mee wil verhuizen:

  Spullen die je al 1 jaar of langer niet gebruikt? Weg ermee!

  Ga alle kamers in huis af met twee dozen: een doos voor de apparaten die je niet meer gebruikt hoewel ze nog werken en een andere voor de apparaten die al lang stuk zijn, waaronder alle kabeltjes die ergens achter in een lade liggen te verkommeren en waarvan je niet eens weet waarvoor ze dienen.

  Breng de kapotte apparaten vervolgens binnen in een RecyclePunt bij jou in de buurt of in een recyclagepark. De verzamelde apparaten worden er gerecycleerd tot nieuwe grondstoffen!

  De apparaten die wel nog werken, kun je misschien binnenbrengen in een kringwinkel of tweedehands verkopen.

  Iedereen wint erbij: jij, je vrienden-verhuizers en de planeet!

  Benieuwd waar er bij jou in de buurt een inzamelpunt is? Ontdek het hier.

 1. Vul je dozen zo georganiseerd mogelijk:

  • Vul de dozen niet te zwaar, want je moet ze nog kunnen dragen (20kg is het maximum).
  • Verpak de spullen die het makkelijkst breken en breekbare elektrische apparaten in papier of in textiel (oude dekens, kledij enz.)
  • Steek niets weg dat nog van nut kan zijn bij de verhuis (schoonmaakgerei, een schaar enz.).

 2. Regel opvang voor de kinderen, de poes en de goudvis.
 3. Verwittig je elektriciteits-, water- en gasleverancier zodat ze je contract kunnen verhuizen, of afsluiten om nieuwe tellers te openen. 

De dag voor de grote dag

 1. Ontkoppel en ontdooi je koelkast en diepvriezer (laat de deur openstaan, nadat je ze leeggemaakt hebt)
 2. Maak je wasmachine verhuisklaar:

Koppel de watertoevoer los en laat de slang helemaal leeglopen boven een emmer voor je de slang aan de machine vastplakt. Zet ook de trommel vast met de voorziene trommelbeveiliging of door een deken tussen het chassis en de trommel te proppen. Pas dan is je wasmachine klaar voor de verhuis.

 1. Voorzie een hapje en een drankje voor je vrienden. Want verhuizen, daar krijgt een mens honger van!

Na de verhuis zijn er nog een aantal formaliteiten die je niet uit het oog mag verliezen: geef je adreswijziging door bij je nieuwe gemeente, je bank en je verzekeringskantoor en laat je post naar je nieuwe adres doorsturen.

Veel verhuisplezier!

esc