Voor onze aardbol: de 5 kortste tips ter wereld!

Het milieu, dat is ons ding. Het houdt ons bezig en we proberen elke dag ons steentje bij te dragen. Op kantoor bvb, drinken we water uit een soort hervulbare flessen. Het zijn catchy bidons, alias drinkbekers, die we makkelijk kunnen bijvullen met tapwater. Echt elke (kleine) inspanning telt. Daarom rechttoe rechtaan enkele praktische tips.

Wanneer is elektro elektro?


Als er een stroomkabel aan vastzit (bvb. strijkijzer). Als er al dan niet oplaadbare batterijen in kunnen (bvb. zaklamp). Als het ding bedoeld is om lampen te laten branden (bvb. armatuur). Is het antwoord ‘ja’ en het toestel oud of kapot? Naar het recyclagepark, het RecyclePunt of de winkel ermee!

Gebruik je hoofd

Wil je weten hoe groot een apparaat mag zijn om in je favoriete winkel met een RecyclePunt achter te kunnen laten? Als het ongeveer in je hoofd kan (25 x 25 x 25 cm) , zal het vast wel lukken!

Sluimeren is niet slapen

Rusten doe je als je diep slaapt. Dat is voor elektro ook zo: in sluimerstand stopt een toestel niet met werken (en energie vreten). Sluimerverbruik kan oplopen tot 10% van het jaarlijks verbruik*. Gebruik de stop-knop of haal de stekker uit het stopcontact voor ware (gemoeds)rust.

*bron Dialoog vzw

Vervang je lampen

Gloei- en halogeenlampen vervangen door LED-exemplaren levert je makkelijk 10 tot 20 euro per jaar op. Ze zijn niet duur, efficiënt, gaan veel langer mee en ze zijn ook veiliger want ze bevatten geen kwik of andere gevaarlijke stoffen. En je hebt echt geen andere sokkel of armatuur nodig, want LED-lampen hebben dezelfde voet als hun voor­gangers. Meer weetjes over lampen.

Ga thuis op schattentocht

Doe de proef op de som. Neem een doos en ga eens op stap in eigen huis (vergeet zolder, kelder en tuinhuis niet). Wedden dat je tal van elektrische apparaten op je weg vindt, die of kapot zijn, of hoogbejaard? Een schat aan toestellen, die na recyclage nieuwe en waardevolle grondstoffen opleveren! Ontdek ook zeker urban mining!

esc