Waar komt het goud in mijn trouwring vandaan?

Het kan gerust zijn dat het goud in je trouwring ooit in een gsm gezeten heeft. Klinkt gek? Helemaal niet. Er zit veel meer goud in een ton gsm's dan in een ton gouderts in de mijnen. Verken de wereld van 'urban mining'.

De nieuwe gold rush

Talloze films zijn er gemaakt over de gold rush in de 19de en 20ste eeuw. Mannen met baarden, een schop en een goudpan die door Noord-Amerika trekken en nieuwe dorpen stichten rond gebieden rijk aan goud.

Die romantische periode is ondertussen geëvolueerd naar goud mijnen op industriële schaal. Maar we weten allemaal dat de goudvoorraad in de grond niet oneindig is. Onder andere daardoor is er een nieuw fenomeen ontstaan: urban mining.

Er zit goud in je gsm

Helaas is het niet het geval dat je nu plots een klompje goud in je handen hebt. Goud wordt maar in heel beperkte mate gebruikt, ook in andere elektrotoestellen. Niet enkel goud, ook kostbare metalen zoals lood, nikkel, koper en zilver vind je in afgedankte elektronische toestellen. 

Urban mining is onderdeel van de circulaire economie, waarbij gestreefd wordt naar het zoveel mogelijk hergebruiken van grondstoffen. Als je bedenkt dat er jaarlijks duizenden kilo's afgedankte elektr(on)ische toestellen ingezameld worden in België alleen, dan is het al de moeite om die te 'mijnen' voor kostbare metalen, zoals goud.

Zeker als je ook dit weet: in 1 ton gsm's zit 300g goud. In 1 ton gouderts zit amper 3g goud.

België aan de top!

Dankzij urban mining is er een extra reden om de afvalberg te verkleinen. En als Belgen mogen we trots zijn! Samen met jou verzamelden we bij Recupel in 2016 maar liefst 10 kg elektronische toestellen per inwoner. Daarmee behoren we tot de top van de wereld qua recyclage van elektronische apparaten.

 

Wil je ons helpen om België aan de top te houden? Breng dan je afgedankte elektronische toestellen naar een recyclagepark of een RecyclePunt in een winkel in je buurt. Hieronder vind je waar je terecht kan.

esc