Elektronische toestellen zijn niet meer weg te denken uit ons leven: we kijken tv op de tablet, surfen via smartphones, monitoren onze gezondheid met een polshorloge… In al die toestellen zitten zeldzame aardmetalen.
Die metalen zijn niet evenredig over de wereld verspreid. Zo is bijvoorbeeld China met nogal wat vindplaatsen gezegend. Dat biedt het land een sterke positie op de markt.
Dus rijst de logische vraag: wat als een grootmacht als China (en in veel mindere mate India) die metalen zou monopoliseren? Betekent het dat de komende generaties - voor elektronica - afhankelijk zijn van die grootmachten?
Slim anticiperen door te recycleren
De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft China al eens op de vingers getikt, omdat het land de export van zeldzame aardmetalen wilde beperken. Maar niemand weet hoe hard China het spel in de toekomst zal spelen.
Net daarom is een andere tactiek aangewezen. We kunnen maar beter anticiperen en ervoor zorgen dat we minder afhankelijk zijn van het buitenland. Bovendien kan er altijd schaarste optreden.
Daarom is Recupel een onmisbare schakel in de circulaire economie, ook wel urban mining genoemd. Kort samengevat: uit afgedankte elektro-toestellen worden, onder andere, zeldzame aardmetalen teruggewonnen.
Jouw afgedankte elektro verbetert de toekomst
Elk afgedankt elektro-toestel, dat correct wordt ingezameld, kan daaraan bijdragen. Heb jij nog zo’n toestel liggen? Lever het dan in bij een RecyclePunt, Kringwinkel of containerpark in je buurt. Iedereen heeft er baat bij – en onze (klein)kinderen nog méér dan wijzelf.