Heb je elektro-spullen op overschot? Dan kun je die op meer dan één manier correct afdanken, zodat ze gegarandeerd optimaal gerecycleerd worden. Want uiteindelijk komen al die spullen, dankzij Recupel, goed terecht.
Eerst en vooral: correct sorteren
Alle toestellen worden gesorteerd in zes verschillende fracties, soort bij soort:
- koel- en vriesapparaten
Die kunnen schadelijke gassen/oliën (zoals CFK’s) bevatten - andere grote huishoudelijke apparaten
Wasmachines, vaatwassers, droogkasten, kookfornuizen... - tv- en computerschermen
Alle toestellen met een ‘ouderwetse’ beeldbuis - overige apparaten
Gsm, strijkijzer, video, verlichtingstoestel, platte schermen... - gasontladingslampen
Fluorescentiebuislampen en spaarlampen - rookmelders
Recycleren en recupereren
Voor de eerste fase van de verwerking van afgedankte elektro (de manuele ontmanteling) doen we, waar mogelijk, een beroep op werkkrachten uit de sociale economie. Zij verwijderen in veilige omstandigheden de onderdelen met schadelijke stoffen, zoals asbest, kwik, batterijen... Dat noemen we 'depollueren'. Die onderdelen worden vervolgens verwerkt door gespecialiseerde bedrijven.
De resterende stoffen kunnen gerecupereerd worden voor nieuw gebruik. Met de herwonnen materialen (ferrometalen, non-ferrometalen, kunststof, glas en zeldzame grondstoffen) maakt de industrie nieuwe producten.
E-afval: samenwerking met Afrika
In 2012 sloegen Recupel en WorldLoop de handen in elkaar. WorldLoop is een Belgische ngo die in Afrika helpt bij het recycleren van elektronisch afval (ook wel e-afval of e-waste genoemd).
Het begon in Kenia, maar nu zijn we al actief in Rwanda, Tanzania, Zambia, Senegal, Benin, Burkina Faso, Ivoorkust. Intussen loopt er zelfs een project in Zuid-Amerika. De samenwerking werd overigens bekroond met een prestigieuze prijs.