Wie ontmantelt al dat elektro-afval uiteindelijk?

Alle elektro-spullen die we, mede dankzij jou, inzamelen willen we ook correct verwerken. In eigen land doet Recupel hiervoor onder meer een beroep op sociale tewerkstelling. Maar we kijken ook over de grenzen heen…

Heb je elektro-spullen op overschot? Dan kun je die op meer dan één manier correct afdanken, zodat ze gegarandeerd optimaal gerecycleerd worden. Want uiteindelijk komen al die spullen, dankzij Recupel, goed terecht.

Eerst en vooral: correct sorteren

Alle toestellen worden gesorteerd in zes verschillende fracties, soort bij soort:

 1. koel- en vriesapparaten
  Die kunnen schadelijke gassen/oliën (zoals CFK’s) bevatten
 2. andere grote huishoudelijke apparaten
  Wasmachines, vaatwassers, droogkasten, kookfornuizen...
 3. tv- en computerschermen
  Alle toestellen met een ‘ouderwetse’ beeldbuis
 4. overige apparaten
  Gsm, strijkijzer, video, verlichtingstoestel, platte schermen...
 5. gasontladingslampen
  Fluorescentiebuislampen en spaarlampen
 6. rookmelders

Recycleren en recupereren

Voor de eerste fase van de verwerking van afgedankte elektro (de manuele ontmanteling) doen we, waar mogelijk, een beroep op werkkrachten uit de sociale economie. Zij verwijderen in veilige omstandigheden de onderdelen met schadelijke stoffen, zoals asbest, kwik, batterijen... Dat noemen we 'depollueren'. Die onderdelen worden vervolgens verwerkt door gespecialiseerde bedrijven.

De resterende stoffen kunnen gerecupereerd worden voor nieuw gebruik. Met de herwonnen materialen (ferrometalen, non-ferrometalen, kunststof, glas en zeldzame grondstoffen) maakt de industrie nieuwe producten. 

E-afval: samenwerking met Afrika

In 2012 sloegen Recupel en WorldLoop de handen in elkaar. WorldLoop is een Belgische ngo die in Afrika helpt bij het recycleren van elektronisch afval (ook wel e-afval of e-waste genoemd).

Het begon in Kenia, maar nu zijn we al actief in Rwanda, Tanzania, Zambia, Senegal, Benin, Burkina Faso, Ivoorkust. Intussen loopt er zelfs een project in Zuid-Amerika. De samenwerking werd overigens bekroond met een prestigieuze prijs.

Meer weten over het belang van elektro-recyclage

esc