Zijn er nog gouden trouwringen als je kinderen ooit trouwen?

Stel: je kids zijn in 2010 geboren. Ze worden groot, leren de liefde van hun leven kennen en voor je het goed en wel beseft pink je een traantje van ontroering weg, terwijl het JA-woord weerklinkt. Maar is er tegen dan nog goud om trouwringen te maken? Nee. Toch niet als we aan het huidige tempo goud blijven opgraven via klassieke mijnbouw.

Binnenkort is de planeet op. Tenzij …

Het gaat natuurlijk niet enkel over goud. Onderstaande afbeelding laat zien hoeveel waardevolle metalen er nog over blijven als de kinderen van vandaag volwassen zijn. Denk aan zink, lood, zilver ... De globale trend is dat het zo rond 2030 onherroepelijk afgelopen is. Slik. Is er ook goed nieuws? Zeker.

 

I've been a miner for a heart of gold - Neil Young

Goud is voor bijna 100% recycleerbaar

Wist je dat het goud uit 200 gsm’s al volstaat om 1 gouden ring te produceren? En dat goud voor 99,9% recycleerbaar is? Vergelijk dat met de impact van klassieke goudmijnen:

- voor amper 3 gram goud heb je 1 ton gouderts nodig;

- het goud voor 1 ring creëert 20 tot 60 ton afval;

- het waterverbruik per gram zuiver goud loopt op tot 10.000 liter;

Onvoorstelbaar toch?

Lees ook dit artikel – over het recycleren van goud uit je trouwring, maar dan gelinkt aan urban mining: de stad als mijn. 

Zo starten we een eeuwige kringloop waar alleen maar voordelen aan verbonden zijn. Dat brengt ons weer een stapje dichter bij ons uiteindelijke doel: de circulaire economie. Die is tegelijk duurzaam én rendabel. Bedrijven en overheden beseffen maar al te goed hoe belangrijk dit is en welke kansen er liggen. De overheid spreekt onomwonden van honderdduizend nieuwe jobs in België tegen 2030.

Conclusie? Volg deze gouden regel: gebruik je verstand en gooi oud elektro niet impulsief weg. En je kinderen over 20 jaar? Die recycleren nog lang en gelukkig!

esc