In sommige afgedankte apparaten zitten gevaarlijke stoffen. Freongas in koelkasten, cadmium in batterijen, lood in tv-toestellen … Dat is de eerste taak van Recupel bij het ontmantelen: schadelijke componenten vakkundig verwijderen.
Maar bepaalde onderdelen (zoals moederborden van een pc) bevatten net heel waardevolle metalen. Zoals goud, zilver, platina, palladium, titanium …
Die edelmetalen worden gezuiverd en gesmolten voor nieuw gebruik. Zo dienen ze bijvoorbeeld voor het maken van kabels en nieuwe elektronische componenten. Het bijzondere is dat ze nooit hun kwaliteit verliezen; je kunt ze telkens opnieuw verwerken. Ideaal dus voor het ontwikkelen van een circulaire economie!
Let wel: het gaat altijd om piepkleine deeltjes. Het loont dus helaas niet om, als gewone gebruiker, je oude computers of gsm’s bij te houden en te demonteren.
Maar je bewijst er het milieu, de samenleving én de volgende generaties een grote dienst mee. Grote woorden? Niet echt.
Wist je dat het interessanter is om minimale hoeveelheden goud uit elektro-afval te recupereren dan het goud uit mijnen op te delven?
- 1 ton gedolven gouderts is goed voor 3 gram goud.
- 1 ton gsm’s is goed voor 300 gram goud.
Goud is bovendien een schaarse grondstof. Wetenschappers schatten dat goud uitgeput zal raken tussen 2050 en 2150.
Het is dus zaak om er zoveel mogelijk van te recupereren. Urban mining, uit gedumpte elektro-toestellen kostbare metalen winnen, blijkt meer en meer een stap in de goede richting.