Visu campagne grote steden.jpg

Kapot toestel?  
Naar een Gents Recupel-punt ermee!

 

Als inwoner van Gent kan het soms moeilijk zijn om je oude toestellen correct af te danken. Als je geen auto hebt, is het niet evident om naar het recyclagepark te gaan. En soms lijkt het wel alsof je je spullen gewoon op straat kunt achterlaten, want ze verdwijnen toch op mysterieuze wijze. Maar door je spullen zomaar ergens te droppen, kun je schade toebrengen aan het milieu en aan de samenleving. Oude elektroapparaten moeten correct gerecycleerd worden, om zo weinig mogelijk te vervuilen en onderdelen zo veel mogelijk te hergebruiken.

Daarom vind je altijd een Gents Recupel-punt dicht bij jou: om je oude toestellen correct en gemakkelijk af te danken.

 

Vind een Recupel-punt in Gent 

Gratis

Het is gratis in alle recupel-punten

Altijd dichtbij

Het is gemakkelijk, want er zijn veel Recupel-punten in Gent. Bijvoorbeeld in supermarkten, elektrowinkers, doe-het-zelfzaken en in de recyclageparken.

Goed voor de planeet

Werkt je toestel nog? Geef het dan een tweede leven door het aan iemand anders te schenken, of geef het aan de Kringwinkel.

Proper

De straat is geen plaats voor afval: je weet niet waar het afval terechtkomt. Het gaat bijvoorbeeld naar een stortplaats waar de grond vervuild wordt voor honderden jaren.

Minder afval, propere stad: geef je oude toestellen een tweede leven

Meer en beter recycleren, da’s een schoon geste! Je kunt je oud elektro binnenbrengen in verschillende Recupel-punten in Gent — bijvoorbeeld in een Kringwinkel of recyclagepark. Ook ophaling aan huis is mogelijk. Ontdek waar jij je huishoudelijk elektro kunt deponeren.

De Kringwinkel in Gent

Werkende toestellen die je niet meer nodig hebt, breng je naar de Kringwinkel — net zoals defecte apparaten die nog te herstellen zijn. Van de Dampuurt tot de Brugse Puurte, van ’t Miljoenenkwartier tot de Bloemekenswijk, en in alle deelgemeentes: je vindt altijd een Kringwinkel dicht bij huis.

Geraak je niet in een van de Gentse Kringwinkels? Dan zijn Kringwinkel Open Plaats en Kringwinkel Ateljee zo vriendelijk om je herbruikbare spullen gratis op te halen, als ze nog in goede staat zijn. Ze nemen ook je defecte elektro mee.

 • Kringwinkel Ateljee
  • Vestigingen in Gent, Deinze, Evergem en Nazareth.
  • Maak een afspraak via 09 224 07 15 of mail naar dispatch@ateljeevzw.be.
  • Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 10.00 tot 17.30 uur.
  • Bereikbaar op zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur.
 • Kringwinkel Open Plaats
  • Vestigingen in Gent en Destelbergen, maar Open Plaats haalt ook spullen op in Heusden en Drongen.
  • Maak een afspraak via 09 227 25 64.
  • Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag, van 10.00 tot 17.30 uur.
  • Ontdek de tips voor een vlotte ophaling.

 

De recyclageparken van Ivago: oud elektro gratis deponeren

Is je toestel onherstelbaar stuk? Dan breng je je oud huishoudelijk elektro — gratis — naar een van de zes recyclageparken in Gent. Intercommunale Ivago is verantwoordelijk voor de inzameling van het afval.

Alle Gentse recyclageparken zijn open van dinsdag tot en met zaterdag, van 9.30 uur tot 17.15 uur. Zowel op warme dagen (+ 30 °C) als op 24 en 31 december sluiten de deuren om 16.15 uur.

Mobiel recyclagepark van Ivago

Ivago Gent experimenteert met rondreizende recyclageparken. Ook wie minder mobiel is, kan zo z’n elektro en ander afval sorteren zoals het hoort. Ivago laat je zeker weten wanneer het recyclagepark verder reist naar jouw buurt!

Andere Recupel-punten in Gent

Er zijn nog meer Recupel-punten in Gent waar je terechtkunt om je elektronisch afval correct te laten recycleren.

Is het apparaat kleiner dan je hoofd? Dan kun je ’t ook droppen in een van de blauwe boxen bij deelnemende supermarkten, doe-het-zelfzaken en elektrozaken. De meeste hebben ook een blauwe bak voor oude TL-lampen, ledlampen en spaarlampen. Je merkt het: er is écht altijd een Recupel-punt in de buurt. Maar weet je niet goed welk inzamelpunt juist is voor jou?

Gebruik onze handige tool! 

Wist je dat

… een winkel waar je een vergelijkbaar nieuw apparaat koopt, verplicht is om je oude toestel terug te nemen? Grote ketens zijn zelfs verplicht je kleine toestellen terug te nemen zonder aankoop. Lees hier meer over de terugnameplicht en Recupel-bijdrage.

Lees hier meer over de terugnameplicht en de Recupel-bijdrage.

Waarom correct recycleren?

Je oude toestellen op de juiste manier deponeren via een Recupel-punt in Gent heeft alleen maar voordelen.

 • Circulaire economie: de elektroapparatuur en de grondstoffen kunnen hergebruikt of gerecycleerd worden.
 • Goed voor mens en milieu: het risico op schadelijke stoffen in de lucht en bodem verkleint.
 • Minder illegale export naar het buitenland: mensen in andere landen lijden minder door onze consumptie.
 • Urban mining: door kostbare grondstoffen uit de afgedankte toestellen te halen, raken mijnen of andere natuurlijke bronnen minder snel uitgeput.


Lees hier meer over waarom het zo belangrijk is om je elektro correct af te danken.

Lees meer  Vind een Recupel-punt in Gent 

 

esc
Translate this page