Lampen

Recupel roept op om zoveel mogelijk lampen een nieuw leven te geven, door ze juist te recycleren. 

Over welke soorten lampen gaat het?

De officiële naam voor een spaarlamp is ‘compacte fluorescentielamp’. Dat is eigenlijk het zusje van de fluorescentiebuis (de buislamp zoals de gekende tl-lamp). Beide werken volgens het principe van gasontlading. Dit in tegenstelling tot gloeilampen en halogeenlampen die licht geven via een gloeidraad. Elke soort lamp heeft specifieke eigenschappen, voordelen en nadelen.

Waar naartoe?

Naar het recyclagepark

De regel is: gooi geen lampen zoals spaarlampen, TL-buizen enzovoort in de gewone glascontainer of bij het restafval, maar breng ze samen met afgedankte armaturen naar het recyclagepark. Lampen bevatten kwik en zijn dus Klein Gevaarlijk Afval (KGA). Spring er behoedzaam mee om en maak ze zeker niet kapot, want veiligheid gaat voor alles. Ook de parkwachters zullen je dankbaar zijn. Geef ze gewoon af op de KGA-stand of deponeer ze voorzichtig in de juiste lampencontainer. Dat is helemaal gratis.

 Vind de recyclageparken in uw buurt

In het verkooppunt

Bij aankoop van een nieuwe lamp en/of armatuur mag je de afgedankte exemplaren ook achterlaten in het verkooppunt. Je kan ook altijd terecht in winkels die Recupel-punt zijn. Hier hoef je geen nieuwe lamp te kopen en kan je ze gratis afdanken.

Weetjes

Hoe worden ze verwerkt?

De manier van verwerken hangt af van de kwaliteit en de vorm van de lampen. Zo worden de lampen gescheiden in glas van verschillende kwaliteiten, verschillende types fluorescentiepoeder en metaal. Zowel het herbruikbare fluorescentiepoeder als het fijngemalen glas van de beste kwaliteit zijn grondstoffen bij de productie van nieuwe lampen. Het glas van minder goede kwaliteit krijgt andere bestemmingen zoals de glaswolindustrie, verbrandings- en smeltovens ... Het metaal wordt gerecycleerd, en het fluorescentiepoeder dat niet in aanmerking komt voor hergebruik, wordt op een milieuverantwoorde manier verwijderd uit onze leefomgeving. 

Wat doe je als bijvoorbeeld een spaarlamp of compacte fluolamp breekt?

Het kwik dat aanwezig is in de spaarlamp, kan bij normaal gebruik niet ontsnappen uit de gesloten lampbuisjes en is dus niet gevaarlijk. Als de lamp breekt, bestaat het risico dat je in contact komt met deze gevaarlijke stof. Wees dus erg voorzichtig als je een gebroken spaarlamp opruimt. De Europese ecodesignrichtlijn vereist dat elke lampenfabrikant informatie plaatst op zijn website over hoe een gebroken lamp opgeruimd moet worden.
Werkwijze om een gebroken spaarlamp op te ruimen:

  • Stap 1: doe de ramen open en verlaat de ruimte gedurende minstens vijftien minuten.
  • Stap 2: gebruik wegwerphandschoenen en veeg de scherven samen met een kleine handstoffer. Gebruik geen stofzuiger!
  • Stap 3: veeg al de scherven en het poeder samen op een stuk papier en gooi alles in een afsluitbare plastic zak.
  • Stap 4: breng de plastic zak met alle restanten van de kapotte lamp naar het recyclagepark.
  • Stap 5: steek de handstoffer en de wegwerphandschoenen in een gesloten plastic zak en gooi die zak bij het huisvuil.
  • Stap 6: was je handen goed. 

Een spaarlamp met een tweede omhulsel geeft een extra beveiliging. Het tweede omhulsel is meestal vervaardigd uit een niet-breekbaar plastic in plaats van uit glas. Het rendement van zo een lamp met tweede omhulsel is wel gemiddeld 10% lager dan het rendement van een naakte spaarlamp. 

Hoeveel bespaart een huishouden dat overstapt op energiezuinige verlichting per jaar?

Gemiddeld tussen 25 en 50 euro per jaar. Of een totale jaarlijkse besparing van zo'n 800.000 ton CO², zodra niemand in België nog een gloeilamp gebruikt.

Hoeveel langer gaat een LED-lamp mee, vergeleken met een gloeilamp?

Een LED-lamp gaat minstens 15.000 tot zelfs 50.000 uren mee. Dat is tot 50 keer langer dan een gewone gloeilamp.

Zijn energiebesparende lampen duurder dan gloeilampen?

De meerprijs van de aankoop verdien je snel terug: 1 gloeilamp van 60W vervangen door een LED-lamp van 7W = een besparing tot 10 euro per jaar.

Welk energielabel hebben de meeste LED en spaarlampen?

LED- en spaarlampen hebben een label van A++ tot A. Alleen een lamp met energielabel A mag zichzelf een energiezuinige LED- of spaarlamp noemen.