Ik heb het begrepenClose

Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gepersonaliseerde inhoud en advertenties. Meer weten

Elektrische apparaten die je maar af en toe gebruikt? Delen is de boodschap.

De kettingzaag om je bomen te snoeien. Die handige elektrische haagschaar. We verzamelen zonder dat we het weten heel wat elektrische apparaten die we in vele gevallen maar één keer per jaar gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat die handige snufjes niet wegkwijnen of dat je nodeloos hele collecties materiaal aankoopt? Eenvoudig: reken op de mensen om je heen. Bij Recupel geloven we in een circulaire deeleconomie.

Beter een goede buur dan een verre vriend

Begrijp ons niet verkeerd: een verre vriend is fantastisch, maar wanneer je aan de natuur denkt, komt een goede buur erg goed van pas. Voor de jaarlijkse wafelenbak slaan jullie de handen in elkaar, de buurtheggen worden allemaal met dezelfde schaar geschoren en als er iets gerenoveerd moet worden, heb je een heel arsenaal aan werktuigen ter beschikking.

In jullie buurt weten jullie het al langer: het loont om samen te werken. Ten eerste spaar je heel wat geld uit omdat je geen gereedschappen moet kopen of huren, en die kleine extraatjes tellen al snel op. Daarnaast worden de materialen die anders stof zouden vangen wél gebruikt en krijgen ze een mooi leven. En wanneer floreert al dat samenwerken? Bij het eerste voorjaarszonnetje wanneer we eindelijk terug de tuin in kunnen!

Handige apps en websites

Er zijn heel wat manieren om je te organiseren, zodat je gemakkelijk kan zien welke materialen er kunnen uitgeleend worden en wie die (momenteel) in handen heeft. Om alles van een leien dakje te laten lopen, heb je maar een klein duwtje in de rug nodig. Een eenvoudige oplossing is bijvoorbeeld een gedeelde Excel-file op Google drive, al kan een fysieke kopie bij een van de buren even goed.

Er zijn ook heel wat apps en websites voor buren die zich iets minder hecht georganiseerd hebben. Zo kan je op LETSvlaanderen.be diensten en spullen ruilen of de Peerby app downloaden voor je smartphone. Daar kan je laten weten welke materialen je zoekt en kunnen buren aangeven dat je bij hen terechtkan. Ook zie je meteen wie van jouw buren op zoek is naar welke spullen, zodat ook jij een handje kan toesteken.

Repareren of recycleren

Natuurlijk gaan ook gedeelde spullen ooit een keertje kapot, of komt echt niemand er meer om vragen (denk maar aan een grote televisiebak met bijbehorende VHS-recorder). Ook daar is een eenvoudig opvolgsysteem aan de orde: materiaal dat erg vroeg kapot gaat, kan terug naar de winkel onder garantie. Zorg er bij aankoop daarom telkens voor dat je het kasticket goed bijhoudt. Is de garantietermijn verlopen? Dan kan je in Kringwinkel vragen of je trouwe trawant nog te redden valt. Is er geen hoop meer, of zit er niemand te wachten op een wel erg gedateerd apparaat? Dan is een bezoekje aan het recyclagepark (of de Kringwinkel, voor nog werkende apparaten) aan de orde. Vind je dichtstbijzijnde RecyclePunt hieronder.

esc