Ik heb het begrepenClose

Deze website maakt gebruik van cookies voor analyse, gepersonaliseerde inhoud en advertenties. Meer weten

Waar komt het goud uit mijn trouwring vandaan?

Vroeger bestond er maar één optie: goud moest je delven. In vaak gevaarlijke omstandigheden. Vergeet de romantische filmbeelden van de gold rush. Het is arbeidsintensief werk: voor amper 3 gram goud moet je 1 ton gouderts delven.

Iedereen beseft dat uiteindelijk de goudmijnen uitgeput zullen raken. Ook daarom wordt al een tijd een andere weg bewandeld - goed voor mens, milieu én economie.

Niet delven, maar recycleren: urban mining

Urban mining, of circulaire economie, blijkt een oplossing. Uit afgedankte elektro-toestellen worden kostbare metalen gewonnen. Lood, nikkel, koper, zilver en zelfs goud. Van die circulaire economie kunnen we allemaal heel eenvoudig deel uitmaken.

Heb je nu met je oude gsm goud in handen? Niet echt. Het levert pas wat op als je er massa’s van hebt. Om het bovenstaande voorbeeld nog even aan te halen: uit 1 ton mobiele telefoons kan je maar liefst 300 gram puur goud puren.

Recycleren is dus meer dan de afvalberg verkleinen. In België speelt Recupel een cruciale rol in dat proces. En ons land speelt zijn duurzame rol goed. In 2015 verzamelde en verwerkte België bijna 10 kg afgedankt elektr(on)isch materiaal per inwoner. Daarmee behoren we wereldwijd tot de kopgroep van de landen die het beste elektro recycleren.

Ben je van plan om te trouwen? Dan kan er dus best een stukje wereldverbeterend goud in je ring zitten. Als dat geen goed voorteken is…

Een gouden tip…

Lever je oude elektro in bij een RecyclePunt of containerpark in jouw buurt.

esc