Elektro-apparaten

Recupel recycleert elektro-apparaten. Afhankelijk van de staat van het apparaat zijn er verschillende oplossingen mogelijk.

Het apparaat is nog bruikbaar

Als het apparaat nog behoorlijk functioneert, waarom schenkt u het niet weg aan iemand die het nog kan gebruiken: een kennis, een vereniging, een school of een jeugdbeweging?

Of geef herbruikbare toestellen nog een tweede leven via een Kringwinkel. Na een opknapbeurt wordt het apparaat verkocht aan een verminderde prijs. De meeste Kringwinkels voorzien een ophaaldienst voor grote toestellen zoals koelkasten of diepvriezers. Als je dus over grote elektro-apparaten beschikt die nog bruikbaar zijn en je bent niet meer zo mobiel of hebt geen auto, kan je hen altijd contacteren.

 

Het apparaat is niet meer bruikbaar

Afgifte bij de detailhandel

De wetgeving bepaalt dat elke winkel die ’een elektr(on)isch apparaat op de Belgische markt brengt‘ ook de inzameling en de verwerking van de afgedankte toestellen op zich neemt. Dit noemt men de aanvaardingsplicht.

Geef dus gerust uw afgedankt apparaat af in de winkel waar u een gelijkaardig nieuw toestel koopt. De winkelier is in dat geval ’verplicht om de afgedankte apparaten te aanvaarden die klanten terugbrengen‘.

Wilt u bijvoorbeeld een oude diepvriezer inleveren bij de aankoop van een nieuwe? Moet kunnen. Het merk en de plaats van aankoop spelen geen rol. Zelfs bij thuislevering van nieuwe toestellen is de winkelier verplicht uw oude apparaten gratis mee te nemen.

Uitzondering: autonome rookmelders worden alleen ingezameld via het recyclagepark.

 

Het RecyclePunt 

Klein elektro en/of lampen kun je gratis en correct afdanken bij bepaalde winkels in je buurt die over een RecyclePunt beschikken. Je hoeft hiervoor geen nieuw apparaat te kopen. Ontdek hier snel op welke plaatsen je in jouw gemeente terecht kan.

 

Het recyclagepark

Maak het uzelf makkelijk en geef de toestellen af in het containerpark in uw buurt. In en rond het ’Recupel-huisje‘ zijn palletboxen, vaten en containers beschikbaar om de elektro-apparaten op te vangen. Uw parkwachter weet precies waar alles thuishoort.

We sorteren in zes fracties:

  • Koel- en vriesapparaten die freon- (CFK's) en andere schadelijke gassen/oliën kunnen bevatten. Hoe raak ik ze kwijt? Als losse stuks.
  • Andere grote huishoudelijke apparaten (wasmachine, vaatwasser, droogkast, kookfornuis ...). Hoe raak ik ze kwijt? Als losse stuks in het huisje of in een container.
  • TV- en computerschermen. Enkel beeldbuishoudende toestellen. Platte schermen horen thuis in de palletbox OVE. Hoe raak ik ze kwijt? In de palletbox ’TV's en monitoren‘.
  • Overige apparaten (gsm, strijkijzer, video, verlichtingsapparaat, platte schermen ...). Hoe raak ik ze kwijt? In de palletbox "OVE".
  • Gasontladingslampen. Zogenaamde fluorescentiebuis-, spaar- en retrofit LED-lampen in kleine hoeveelheden. Hoe raak ik ze kwijt? In een lampendoos of lampenbox.
  • Rookmelders* Autonome rookmelders (maximum 2). Hoe raak ik ze kwijt? In het zwart vat 'Rookmelders*, terug te vinden bij het Klein Gevaarlijk Afval.

Om elektro-afval perfect te verwijderen moeten de apparaten:

  • tot één van de bovenvermelde fracties behoren;
  • volledig zijn, m.a.w. alle essentiële onderdelen bevatten (bv. de motor van een wasmachine, het elektronisch gedeelte van een computer);
  • ontdaan zijn van alle inhoud die niet eigen is aan het toestel zelf: dus zonder verpakking, frituurolie/vet, stofzuigerzak, voedselresten ...

Met sommige medische hulpmiddelen en laboratoriumapparatuur kan u niet terecht op het containerpark. Klik hier voor meer informatie daarover.

Het adres van het dichtstbijzijnde containerpark vindt u hier.

 

* Specifiek over Rookmelders: afhankelijk van hun werking zijn deze ’autonoom‘ of ’niet autonoom‘. ’Autonoom‘ betekent dat de rookmelder zelfstandig werkt zonder aangesloten te zijn op een netwerk, centrale of meldkamer. Uw afgedankte autonome rookmelder is welkom op uw containerpark in het daartoe voorziene zwart vat ’Rookmelders‘.

esc