Terugnameplicht

Belangrijke informatie voor verkopers van elektro en lampen

Met Recupel voldoe je 100% aan de terugnameplicht in België

Sinds 2001 legt een wet vast hoe we in België omgaan met de inzameling van afgedankte elektrische en elektronische toestellen. In 2008 kwamen er specifieke regels over de apparaten, onderverdeeld in 10 categorieën waarvoor er een terugnameplicht geldt. Vanaf 2022 is Recupel overgegaan van 10 naar 6 categorieën. Deze categorieën zijn raadpleegbaar via de apparatenlijst. Elke verkoper van elektro of lampen moet zich hieraan houden. De wetgeving geldt voor heel België, zowel voor fysieke winkels als online shops. 

Recupel is sinds 2001 het systeem voor een efficiënte en veilige inzameling en verwerking van lampen en elektr(on)ische toestellen in België, en helpt haar leden om aan hun wettelijke verplichtingen te voldoen. We voorzien ook in praktische ondersteuning om teruggenomen elektro en lampen op een veilige manier te stockeren en af te voeren. Recupel organiseert in opdracht van haar leden de inzameling, het transport, de sortering, de selectie op hergebruik en de juiste verwerking van alle ingeleverde lampen en elektro. Daar kan je als lid van profiteren want Recupel voorziet recipiënten en transporten om je teruggenomen elektro op te halen. Het volstaat om je te registreren als Recupel-inzamelpunt.

Ontdek hoe je Recupel-punt wordt

 

Over de wettelijke verplichtingen

Wat zijn jouw verplichtingen als je toestellen in België importeert, op de markt brengt, verkoopt of uit de markt haalt?  

Ontdek alles hier

Word inzamelpunt van Recupel

Klanten mogen een afgedankt toestel of kapotte lamp afgeven bij een vervanging. Vraag een gratis recipiënt en ophaling.

Recupel helpt handelaars

Verdien een kwaliteitslabel

Voor handelaars die teruggenomen koelkasten en diepvriezers afvoeren en laten recycleren via Recupel.

Vraag je label