Geen batterij meer in je oude apparaat?

Een afgedankt toestel waar nog een batterij in zit, kan in brand vliegen of ontploffen als het niet bij de juiste verwerker terechtkomt. Controleer het daarom altijd als je het inlevert in een Recupel-punt. Als je de batterij niet kan verwijderen, hoort het apparaat bij het elektroafval in het recyclagepark.

Sinds de komst van lithium-ion werden batterijen in een stevig tempo efficiënter en goedkoper. Daarom zitten ze in steeds meer toestellen. Denk maar aan al het speelgoed dat licht en geluid maakt en aan de koptelefoons en computeraccessoires die werken zonder snoer. Batterijen zijn zo alomtegenwoordig dat we er niet altijd bij stilstaan als we een toestel afdanken. Maar dat kan voor ernstige problemen zorgen. 

Uiterst brandbaar

Lithium, het sleutelingrediënt van de meeste moderne batterijen, is extreem ontvlambaar. In de openlucht kan het zelfs spontaan ontbranden. Daarom is het belangrijk om altijd zorgvuldig met batterijen om te springen, zeker in de context van recyclage. Als een afgedankte batterij in een verkeerde afvalstroom terechtkomt, bestaat de kans dat ze beschadigd raakt, bijvoorbeeld door een grijpkraan of bulldozer. Op die manier kan er dus brand of zelfs een explosie ontstaan, en dat overkwam de afvalverwerkers in ons netwerk helaas al meerdere keren.

Batterijen apart

Een gespecialiseerde verwerker kan oude batterijen op een veilige manier recycleren en er het overgrote deel van de waardevolle grondstoffen uit terugwinnen. Daarom is het belangrijk om batterijen apart in te zamelen. Kan je ze verwijderen? Stop ze dan in een Bebat-container en breng het toestel naar een Recupel-punt. In steeds meer smartphones, laptops en andere apparaten kan je niet makkelijk bij de batterij. Die breng je dan best naar het recyclagepark: daar mogen ze bij de afgedankte elektroapparaten. Zo komen oude batterijen in goede handen terecht en krijgen we de kostbare materialen terug.

esc