Circulaire economie

Tips voor het onderhoud van een naaimachine

Elektrische apparaten die goed onderhouden worden, gaan langer mee. En daar bewijs je uiteindelijk ook het milieu een dienst mee.

Eigenaars van een naaimachine hebben aan enkele simpele tips genoeg om hun apparaat in prima staat te houden. Voorkomen is beter dan genezen: zorg er daarom voor dat er geen stroom meer op de machine zit. Neem tijdens het ontmantelen enkele foto's, zodat je de machine achteraf ook weer feilloos in mekaar krijgt. Aarzel ook niet om de handleiding van je machine erbij te nemen.

1° Maak de machine regelmatig schoon

Om pluisjes en andere vuiltjes die het mechanisme kunnen verstoren te verwijderen, volstaat een kleine schoonmaakbeurt om de zoveel tijd:

1. Haal het garen van de garenklos.
2. Verwijder het spoelhuis uit de machine.
3. Haal er het volledige spoelmechanisme uit: spoelhuis, spoel en grijperbaan.
4. Veeg met een penseel de pluisjes weg die zich ophopen in het spoelmechanisme en het transport.

2° Smeer je machine

1. Maak je machine grondig schoon.
2. Breng enkele druppels olie aan rond het spoelmechanisme en de metalen spoelhaak, alsook op de naaldstang.

Voor je begint te oliën, verwijder de steekplaat, de spoel, het spoelhuis en het kapje waar de naaldstang achter zit (dat kapje kun je met een zichtbare schroef losschroeven maar er zijn ook machines die je elders moet ontmantelen). Verwijder eerst de draadresten, pluisjes en stofjes met een penseeltje. Gebruik speciale machineolie die onder meer in naaiwinkels verkocht wordt.

3. Start je machine en naai enkele steken in een oud stuk stof om de overtollige olie te verwijderen.

Als de machine na één minuut nog vlekken maakt, heb je waarschijnlijk te veel olie gebruikt. Veeg de olie af en wacht een uur of twee. Probeer nog eens op een oude lap stof.

Ziezo, nu weet je alles om je naaimachine goed te onderhouden.

Functioneert je oude naaimachine nog maar wil je ze toch vervangen door een krachtiger model? Maak er iemand anders blij mee en breng ze binnen in een kringloopwinkel! Is alle hoop verloren? Vergeet niet dat de verkoper je oude naaimachine verplicht moet terugnemen wanneer je een nieuwe koopt. En anders breng je je naaimachine binnen in een Recupel-punt bij jou in de buurt. Zo wordt ze gerecyleerd tot nieuwe grondstoffen.