Over Recupel

Waar bewaren we oude apparaten in huis?

Vaak liggen apparaten stof te vergaren op plekken waar je niet meteen aan denkt. Het is tijd voor actie.

Op zoek naar je vergeten elektrotoestellen

Geef toe: voor je kapotte of ongebruikte elektrotoestellen geldt vaak ‘Uit het oog, uit het hart’. Je houdt ze bij, “want je weet maar nooit”. Of je hebt ze zó goed verstopt dat je niet eens meer weet dat je ze hebt. Ze nemen met andere woorden onnodig plaats in. En ze kunnen veel nuttiger gebruikt worden. Om nieuwe materialen of producten mee te maken, bijvoorbeeld. En als ze nog werken, kan je er ongetwijfeld iemand anders blij mee maken. Klaar voor een speurtocht door je woning?

Over welke apparaten gaat het?

In een notendop: alles wat op elektriciteit of batterijen werkt, of voorzien is van een stekker of plug. Ook randapparatuur, zoals een computermuis of afstandsbediening, maakt daar deel van uit. Vaak liggen die apparaten stof te vergaren op plekken waar je niet aan denkt: in een schuif van je bureau, in een hoekje van de kast, in de kelder, op zolder of in de garage. 

Tijd voor actie!

Kijk eens goed rond in huis. Kijk in laden en kasten, in de garage, in de kelder en op zolder … en sla het tuinhuisje niet over. Hoeveel ongebruikte apparaten zie je staan?

Maar welke ongebruikte apparaten bedoelen we? Een paar voorbeelden:

  • Verouderde computerapparatuur of audiovisuele apparaten (bijvoorbeeld computermuizen, oude kabels voor diverse toepassingen, oude gsm’s, een oude laptop, een dvd-speler, een dia- of filmprojector)
  • Keukenapparaten (keukenrobot, stoomoven, broodrooster, ijsmachine)
  • Kleine dagelijkse apparaten (een oude elektrische tandenborstel, een oude haardroger of stijltang, een weegschaal)
  • In de garage of het tuinhuisje hebben we vaak nog elektrisch gereedschap of tuingereedschap liggen (een oude heggenschaar, een boormachine, een oude grasmaaier: ook zij verdienen een nieuw leven!)
  • Om nog maar te zwijgen van de grotere toestellen die al een paar maanden of jaren staan te wachten tot je ze naar het recyclagepark brengt (een oude koelkast die te veel energie slurpte, een microgolfoven of je oude hometrainer)

En dan?

Naar de kringloopwinkel (als het nog werkt en/of niet beschadigd is) of een Recupel-punt (als het om zeep is) ermee! Vervang je het door een nieuw toestel? Dan neemt de elektrozaak waar je dat koopt het oude apparaat gratis terug.