Technologie en innovatie

Wasmachines repareren met een app

Een van de activiteiten van De Kringwinkel Hageland is wasmachines repareren om ze daarna opnieuw te verkopen. In de loop van 2021 testte deze organisatie een app die de Faculteit Ingenieurswetenschappen van KU Leuven ontwikkelde. De software in de app bepaalde automatisch het model en hield een databank bij over de meest voorkomende defecten en oplossingen.

De Kringwinkel Hageland is de organisatie achter vier Kringwinkels: in Aarschot, Diest, Tienen en Landen. Maar haar activiteiten gaan nog breder, met onder meer ‘benovatiecoaches’ die mensen helpen de energieprestatie van hun woning te verbeteren, een veilingwebsite en eigen inzamelkanalen voor afgedankte elektr(on)ische apparaten. Om die toestellen maximaal in te zetten voor hergebruik, beschikt De Kringwinkel Hageland over een eigen hersteldienst. Die kijkt de toestellen na en voert waar nodig reparaties uit, zodat mensen met een gerust gemoed en een jaar garantie tweedehandse elektro kunnen kopen.

“Alleen al voor witgoed zoals wasmachines en koelkasten hebben we een reparatieploeg van tien mensen in dienst”, vertelt Paul Stessens, directeur van De Kringwinkel Hageland. “Dat hoort bij onze missie: we helpen mee aan de circulaire economie door zoveel mogelijk toestellen een tweede leven te geven. Tegelijk creë­ren we als maatwerkbedrijf interessante jobs voor kansengroepen. Denk bijvoor­beeld aan anderstalige nieuwkomers met interesse voor techniek. Die kunnen bij ons beginnen op de hersteldienst en op termijn doorgroeien. Door de krapte op de arbeidsmarkt komen de grote producenten nu bij ons aankloppen, op zoek naar goede herstellers.” 

Herkenningssoftware trainen

In 2021 testte de hersteldienst van De Kringwinkel Hageland in samenwerking met Recupel een app die ontwikkeld werd aan de Faculteit Ingenieurs­wetenschappen van KU Leuven. Het programma kon op basis van een foto automatisch het precieze model wasmachine aangeven. Daarnaast konden herstellers bij elk model aantekeningen maken over courante defecten, mogelijke oplossingen en nuttige reserveonderdelen om uit afgeschreven toestellen te recupereren. “Die software was ontwikkeld om zelflerend te zijn”, zegt Eric Boogerman, teamleider bij De Kringwinkel Hageland. “Dat betekent dat de app veel foto’s van wasmachines nodig had als voorbeelden om steeds nauwkeuriger de verschillende modellen te herkennen. Onze reparatieploeg train­de het programma door het dagelijks te gebruiken en waar nodig te corrigeren.”

“Tegelijk hielden onze herstellers ook bij welke defecten de apparaten hadden en hoe ze die repareerden. Zo vulden ze een hele databank met foutenanalyses en allerlei soorten tips en advies. De volgende keer dat eenzelfde model binnenkwam, herkende de app het, en de hersteller wist meteen waar eerst te kijken om het mogelijke defect te vinden. En zelfs als het toestel niet meer te redden viel, vonden we in de app vaak welke onderdelen we nog konden recupereren als reserveonderdelen voor we het toestel afdankten.”

Toekomstpotentieel

Ondertussen is het proefproject in samenwerking met KU Leuven en Recupel afgelopen. Recupel heeft wel al de opdracht gegeven om een vervolgproject op te starten. Stessens is alvast tevreden: “Een van de belangrijkste redenen waarom oude elektrotoestellen nu niet gerepareerd worden, is omdat dat te duur is. Daarmee bedoelen we dan vooral: te arbeidsinten­sief. De combinatie van de herkenning software en de databank kan ons veel tijd besparen, zeker als we die zouden integreren in het computersysteem waarmee we nu de toestellen opvolgen. Als er vandaag een toestel bij ons binnen­komt, individualiseren we dat met een barcode. In ons computersysteem noteren we dan alle technische kenmerken bij die barcode, zoals merk, model, motortype en vermogen. Herkenningssoftware kan dat allemaal op basis van een foto en de vermelding van de meest voorkomende defecten. Omdat we sommige modellen tot drie keer per week in ons atelier zien, is zo’n systeem geen overbodige luxe.”

 

Meer informatie over dit project vind je op dekringwinkel.be/hageland.