Wat doen met mijn ongebruikte apparaten?

Zo geef je kapotte toestellen een tweede leven

Nu je alle vergeten toestellen in huis hebt opgespoord (lees hier hoe je dat doet), is het tijd om ze een nieuw leven te geven. Maar hoe doe je dat?

Is je apparaat kapot?

Lees hier onze tips over hoe je je apparaat kan herstellen. Is repareren geen optie? Recupel heeft een uitgebreid en gratis inzamelnetwerk. Je bent altijd welkom met je kapotte elektronische toestellen en lampen in het recyclagepark. Die parken worden beheerd door zogenaamde ‘intercommunales’, overkoepelende organisaties waarin meerdere gemeenten hun afvalbeleid bundelen. Recupel heeft daar zijn eigen plekje om jouw elektroafval in te zamelen.

Nog makkelijker: veel supermarkten, doe-het-zelfzaken en elektrowinkels in je buurt hebben Recupel-punten voor kleine toestellen en oude ledlampen, TL-lampen en spaarlampen. Je hebt ze vast al gezien, die blauwe boxen. Handig wanneer je de volgende keer boodschappen gaat doen!

Koop je een nieuw toestel?

De winkel waar je je nieuw elektroapparaat koopt, is wettelijk verplicht je oude toestel terug te nemen en te laten recycleren. Dat is de zogenaamde ‘aanvaardingsplicht’. Geef je afgedankte apparaat dus gerust af, ook als je dat in een andere winkel hebt gekocht of een nieuw toestel van een ander merk aanschaft. Zelfs bij thuislevering moet de winkelier je oude apparaat gratis meenemen.

Werkt je apparaat nog of kan het gerepareerd worden?

Maak er dan iemand anders blij mee! De Kringwinkel kan je oude toestel een tweede leven geven. Recupel heeft een uitgebreid netwerk van partners die de apparaten opknappen en tegen lage prijzen verkopen, met een jaar garantie voor de volgende consument. Win-win-win dus: voor jou, de volgende gebruiker én het milieu.

Waar kan ik terecht als bedrijf of organisatie?

De Recupel-bijdrage dekt geen apparaten voor professioneel gebruik. Liggen er computers, printers, koelkasten of andere toestellen stof te vergaren op je werkplek? Op Smartloop.be vind je een erkende partner die ze snel en conform de wetgeving voor jou ophaalt en laat verwerken.

Kom meer te weten over Recupel

 

esc