Over Recupel

Afgedankte elektroapparaten ingezameld? Meld het op BeWeee!

Alle Europese lidstaten, dus ook België, moeten in kaart brengen hoeveel elektro ze op de markt brengen en hoeveel ze weer inzamelen en verwerken. Neem je afgedankte apparaten terug van je klanten, dan moet je dat aangeven. Ben je geen lid van Recupel en rapporteer je niet via het WEEE-rapport aan Recupel, dan kun je jouw aandeel eenvoudig melden via de online BeWeee-tool.

De Europese Unie vraagt aan al haar lidstaten om minstens 65% van het afgedankte elektro in te zamelen en te verwerken. Om ervoor te zorgen dat België die doelstelling haalt – voorlopig is dat nog niet het geval – is het belangrijk dat iedereen bekendmaakt hoeveel e-waste ze inzamelen en verwerken of een andere bestemming geven.

Eenvoudig rapporteren

Bedrijven en organisaties kunnen hun elektroafval rechtstreeks aan Recupel rapporteren. Wie geen contract heeft met Recupel kan gebruikmaken van de online BeWeee-tool, een eenvoudige rapportagetool voor e-waste. Via het BeWeee-platform kunnen inzamelaars, verwerkers, fabrikanten, handelaars, uitvoerders en hergebruikcentra jaarlijks hun resultaten rapporteren aan de Vlaamse, Waalse en Brusselse overheid.

In 2022 rapporteerden de Belgische bedrijven 41.493 ton aan elektroafval via BeWeee. De meldingen aan Recupel waren samen goed voor 119.654 ton, wat de totale gerapporteerde hoeveelheid op 161.147 ton brengt. Daarmee komen we dichter in de buurt van de Europese norm. Toch is er nog veel werk aan de winkel voor we over voldoende informatie beschikken om onze inzamelresultaten correct te kunnen beoordelen. Via BeWeee kun je je elektroafval jaarlijks aangeven. Dat moet je doen vóór juli voor het voorafgaande kalenderjaar.