Circulaire economie

Geef je oude elektro een tweede kans

Elektrische toestellen en lampen gaan vroeg of laat kapot. Dan worden ze weggegooid of vervangen door nieuwe apparaten.

Red de materialen!

Elektr(on)ische toestellen bevatten verschillende soorten materialen, waaronder waardevolle metalen zoals zilver en goud, maar ook gewone metalen, plastics enzovoort… die gebruikt kunnen worden voor de productie van nieuwe toestellen. Deze manier van grondstoffen verkrijgen wordt urban mining genoemd en is veel duurzamer dan de klassieke mijnbouw. Het kost immers veel energie om nieuwe grondstoffen uit de aarde te halen, de bronnen zijn niet onuitputtelijk en vaak komen er nog vervuilende processen bij kijken. Door oude elektrische toestellen en lampen naar het juiste inzamelpunt te brengen, kan iedereen zijn steentje bijdragen tot een circulaire economie.

3 manieren om te recycleren

Is je toestel aan vervanging toe? Bij aankoop van een nieuw exemplaar is elke elektrozaak verplicht om je oude apparaat terug te nemen, zelfs bij thuislevering. Het maakt daarbij niet uit of je je oude toestel oorspronkelijk daar of ergens anders hebt gekocht en of het merk van je afgedankte apparaat al dan niet in deze winkel wordt verdeeld. Kapotte toestellen en lampen kan je ook naar het recyclagepark brengen. Werken ze wel nog, dan kan je ze een tweede leven geven bij een ander gezin via een kringloopwinkel. 

Specifiek voor koelkasten en diepvriezers hebben we het ‘hier recycleren we goed’-label gemaakt. Het biedt je de garantie dat elke teruggenomen koelkast of diepvriezer volgens de regels wordt gerecycleerd. We beschouwen de winkels met dit label dan ook als echte partners.

Vind jouw inzamelpunt