Urban mining

Urban mining: schatten in huis

Wist je dat het goedkoper is en minder energie kost om metalen te winnen uit urban mining dan uit klassieke mijnbouw?

Metalen worden steeds zeldzamer

Elektroapparaten bevatten metalen, vaak zeldzame aardmetalen zoals goud, zilver, koper, nikkel, palladium ... Zonde toch om die waardevolle zaken te beschouwen als afvalstoffen? En om dan via vervuilende klassieke mijnbouw de aarde verder te plunderen? Nee, dan is urban mining een beter idee: het recycleren van jouw oude elektro maakt van afvalstoffen weer grondstoffen. Bedankt om hieraan mee te werken.

Urban mining wordt steeds populairder

Wist je dat het inmiddels goedkoper is en minder energie kost om metalen te winnen uit urban mining dan uit klassieke mijnbouw? En dat de concentratie aan waardevolle metalen en mineralen in elektronisch afval tot 50 keer hoger ligt dan in de ertsen uit de mijnen?

Een voorbeeld: 1 ton mobiele telefoons is goed voor de recyclage van 300 gram goud. Zo zijn er tal van redenen om voluit te gaan voor urban mining. Hier lees je er alles over.

Begin met opruimen

Recycleren is een ingewikkeld technisch proces, maar supermakkelijk voor jou. Gewoon thuis even rondkijken en elektrotoestellen (en lampen) zoeken die je nooit meer gebruikt of die stuk zijn. Kleine moeite voor jou, grote impact op ons milieu! Breng je elektrospullen dus naar de winkel (als je daar nieuwe koopt), een Recupel-punt of het recyclagepark in je buurt. Of naar de kringloopwinkel als je toestellen nog werken.