Je elektrisch tuingereedschap onderhouden, hergebruiken en recycleren: ook dat is de kringloopeconomie!

Elektrisch tuingereedschap wordt vaak over het hoofd gezien als het gaat om recyclage. Toch bevat het vaak waardevolle materialen en biedt het heel wat potentieel voor hergebruik.

Ontdek onze duurzame tips om je elektrisch tuingereedschap een tweede leven te geven.

Duurzame tip 1: onderhouden

De levensduur van je apparaten hangt onder meer af van de manier waarop je ze onderhoudt en bewaart. Lees altijd eerst de instructies van de fabrikant.

Maak de messen grondig schoon: Verwijder resten (aarde, bladeren enz.) met een in spiritus gedrenkte doek. Zo wordt je gereedschap meteen ook gedesinfecteerd! Spoel de messen af en veeg ze zorgvuldig droog, zodat ze niet gaan roesten.

Bij roestvorming schuur je de messen af met een staalborstel, staalwol of zeer fijn schuurpapier (om te voorkomen dat ze beschadigd raken).

Tip voor hardnekkig roest: laat de messen 24 uur weken in azijn.

Smeer de messen vóór de winter in met olie of paraffine om ze te beschermen.

Maak je motorwerktuigen schoon. Verwijder de ketting en het zaagblad van je kettingzaag en besproei ze met beschermende olie.

Vervang de maaidraad en laat het mes van je bosmaaier slijpen.

Voor je grasmaaier doe je het volgende na elk gebruik: Verwijder het gras onder de behuizing en bij de wielen.

Voor de winter: Maak de behuizing schoon met een waterstraal en borstel. Laat het mes slijpen door de fabrikant of door een professional. Maak de brandstoftank leeg en reinig of vervang de luchtfilter en de bougies indien nodig.


Bewaar je apparaten op een beschutte, droge en goed verluchte plaats, met het metalen gedeelte naar boven.

Duurzame tip 2: hergebruiken

Dankzij deze tips kun je apparaten die nog werken, maar die je niet meer nodig hebt, een tweede leven geven in een kringwinkel. Gereedschap dat je niet vaak gebruikt, kun je trouwens ook huren of lenen bij je buren.

Op zoek naar een kringwinkel bij jou in de buurt? Ze staan in rood aangeduid op de kaart.

Duurzame tip 3: recycleren

Vergeet niet dat je elektrische tuinapparaten aan het eind van hun levenscyclus ook recycleerbaar zijn. Door ze naar de inzamelpunten van Recupel te brengen zorg je dat de materialen die je toestel bevat maximaal gerecycleerd worden!

Dat geldt zowel voor het kunststof als voor de metalen, waarvan sommige kostbaar zijn en schaars worden. Eenmaal gerecycleerd, kunnen ze hergebruikt worden om nieuwe voorwerpen te maken. Je toestellen terugschenken aan de sector is dus zeker een duurzaam gebaar. Met jouw hulp kunnen we een kringloopeconomie uitbouwen en de natuurlijke hulpbronnen vrijwaren voor toekomstige generaties!

Je kunt je elektrische apparaten binnenbrengen bij heel wat inzamelpunten om ze te laten recycleren.

esc