Partners en sociale economie

Kringloopwinkels verkleinen de afvalberg

Waar kan je naartoe met een apparaat dat je niet meer gebruikt, maar dat wel nog perfect werkt zoals het hoort?

Wedden dat je heel wat elektro op overschot hebt?

Belgen nemen moeilijk afscheid van oude elektrische toestellen. Miljoenen stuks staan in ons land zomaar te niksen bij mensen thuis. Snuffel eens in lades, kasten of op zolder. Waarschijnlijk vind je nog wel ergens een ongebruikte bureaulamp of koffiemachine, een strijkijzer dat je lang geleden al verving door een stoommachine, een digitale fotokader... Heb je jezelf al eens afgevraagd of je die toestellen ooit nog zal gebruiken? Elk apparaat is een gemiste kans om iemand anders gelukkig te maken.

Waar kan je een elektrisch toestel afgeven?

In België vind je een netwerk van hergebruikcentra, waar meubels, kleding, decoratieve objecten – en hier denkt men vaak te weinig aan – lampen en elektrische toestellen een nieuwe eigenaar krijgen. Kapotte toestellen kunnen in sommige kringloopwinkels zelfs hersteld worden door professionele techniekers. Je krijgt als consument een jaar garantie als je in een kringloopwinkel een elektrisch toestel koopt.

Is je toestel toch onherstelbaar? Dan krijgt het een tweede leven via Recupel, die het recycleert tot nieuwe grondstoffen.

Vind een kringloopwinkel in jouw buurt

Een ongebruikt toestel weggeven is goed voor het milieu

Jij bent van je toestel verlost en de bezoeker van de kringloopwinkel heeft voor weinig geld een bruikbaar toestel. Ook het milieu is blij, want de spullen komen niet op de afvalberg terecht.

Je geeft mensen een zinvolle job

Kringloopwinkels maken deel uit van de zogenaamde circulaire economie. Wist je dat Recupel zorgt voor heel wat voltijdse jobs in die sector via sociale tewerkstelling? Kringloopwinkels bieden jobs, opleidingen en toekomstperspectieven aan mensen die weinig of geen kansen krijgen op de gewone arbeidsmarkt. Dat is ook jouw verdienste. Bedankt!

In de praktijk:

Ook in Franstalig België worden heel wat mooie inspanningen geleverd rond hergebruik van oude elektro.